Det händer nu i Bahta-fallet

Efter en lång utredning kom Dopingkommissionen fram till att Meraf Bahta gjort sig skyldig till brott mot dopningsreglerna. Kommissionen har anmält Hälle-löparen till Dopingnämnden – som nu ska fatta beslut om Bahtas fall.
– Vi är skyldiga att behandla dopningsärenden snabbt, säger nämndens ordförande Åke Thimfors.

ANNONS
|

Det briserade som svensk friidrotts stora nyhet inför sommarens EM i Berlin. Meraf Bahta hade tre missar i idrottens vistelserapporteringssystem under de tolv senaste månaderna och var därför misstänkt för brott mot dopningsreglerna.

Tillsammans med sitt förbund lämnade Meraf Bahta in en begäran om omprövning av missarna, där förbundet hänvisade till läs- och skrivsvårigheter, olyckliga sjukdomsfall och administrativa problem.

Fallet har nu granskats av Dopingkommissionen – som i slutet av förra veckan kom fram till att Meraf Bahta inte följt gällande regler. Kommissionen har lämnat en anmälan till svensk idrotts dömande instans, Dopingnämnden, där man yrkar på ett års avstängning. I den rekommendationen har kommissionen tagit hänsyn till Meraf Bahtas särskilda omständigheter, då den av Idrottens antidopingreglemente angivna strafftiden är två år.

ANNONS

LÄS MER:"Är det värt risken, Meraf Bahta?"

Nu ska Dopingnämnden avgöra fallet. Nämndens ordförande Åke Thimfors berättar att anmälan kom in i slutet av förra veckan och att fallet nu ska behandlas så fort som möjligt.

– Vi har ett sammanträde så fort det behövs. Men många ärenden avgörs genom att nämnden skriftligt skickar in sina åsikter och att nämnden sedan prövar fallet på det sättet. Huruvida det blir ett sammanträde i det här fallet kan jag inte säga, säger han.

Kan bli helt annan dom

Det råder sekretess kring Dopingnämndens ärenden, vilket gör att Åke Thimfors bara kan prata i generella ordalag kring processen som nu följer för Meraf Bahtas fall.

– Det kan vara så att vi hör den aktiva, eller att det är någon annan som ska framträda. Det vet vi ingenting om än i det här fallet.

Hur vanligt är det att Dopingnämnden dömer annorlunda än Dopingkommissionens rekommendation?

– Det jag kan inte svara på. Dopingnämnden gör en helt självständig prövning. Vi lyssnar så klart på Dopingkommissionens rekommendationen men alla berörda parter kommer till tals igen. Och sedan gör nämnden en egen bedömning.

När kan en dom komma i det här fallet?

– Vi behandlar det så fort vi kan.

Ett domslut i Dopingnämnden kan överklagas till idrottens högsta domstolsinstans, Riksidrottsnämnden.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS