Derbydags för titeljagande Juventus

Duellen om scudetton mellan Serie A-suveränerna Napoli och Juventus, som båda fortsätter att rada upp segrar, fortsätter i helgen. Juventus står inför en tuff utmaning i form av Derby della Mole, Turinderbyt mot formstarka Torino.

ANNONS
|

Manchester City joggar hem Premier League, La Liga tycks vara så gott som avgjord och Bayern München har förlängt sin prenumeration på Bundesligatiteln. Vill man ha titelstrid i den europeiska toppfotbollen är det till Italien man får vända sin blick. Kampen om scudetton har utvecklats till en revolverduell i klassisk westernstil. Juventus, herre på täppan, mot den självsäkra uppstickaren Napoli som obrytt vandrar sin egen väg i en tvekamp öga mot öga om en stad som uppenbarligen inte är stor nog för dem båda. Vem blinkar först?

Just nu blinkar inget av lagen alls och trepoängarna ramlar in på stadig basis. Juventus klarade av ett potentiellt klurigt rivalmöte borta mot Fiorentina där man med hjälp av en VAR-kontrovers lyckades vinna efter att hela Florens ärkefiende Federico Bernardeschi, Fiorentina-talangen som gjorde den förbjudna flytten till Juventus i somras, förutsägbart nog fällde avgörandet. Napoli svarade dagen efter med att städa av Lazio med 4-1 efter en strålande insats på San Paolo och den bräckliga enpoängsledningen är alltjämt intakt.

ANNONS

Åtta raka segrar

Juventus, med åtta raka segrar i Serie A och blott ett insläppt mål på 16 matcher, klev in i tisdagens Champions League-åttondelsfinal mot Tottenham med ett till synes orubbligt självförtroende och Gonzalo Higuaín gjorde två mål under matchens inledande åtta minuter, men aftonen slutade ändå med bitter eftersmak för Juventus.

När de svartvita sjönk tillbaka, trygga i sin 2-0-ledning, trummade ett modigt Tottenham igång och Spurs dominerade under stora stunder tillställningen på Juventus Stadium när gästerna kom tillbaka till 2-2 efter att Gianluigi Buffon släppt Christian Eriksens frispark förbi sig. Och på presskonferensen efter matchen var Max Allegri upprörd. Den vanligtvis så sansade Juventus-tränaren lutade sig framåt, hytte ett finger i luften och tillrättavisade vad han ansåg vara orimliga förväntningar.

– Jag vägrar acceptera att kvällens 2-2-resultat ska ha gjort våra fans deprimerade. Folk har tappat sansen. Juventus spelar alltid för att vinna, men vi är inte favoriter och vi kan inte nå final varje år. Det irriterar mig. Vårt huvudsakliga mål är att vinna scudetton, vilket inte är någon lätt uppgift. Folk måste inse att vinna inte är något normaltillstånd, det är extraordinärt. Det här laget har vunnit sex scudetti och nått två Champions League-finaler. Nu måste vi fokusera på ligan, annars sticker Napoli iväg, sa Allegri.

ANNONS

Juventus har inte råd att gråta över bortkastade tvåmålsledningar och måste kvickt ladda om till ligaspelet, där ”Den gamla damen” står inför en tuff utmaning mot stadsrivalen Torino på söndag. ”Il derby della Mole” – döpt efter Mole Antonelliana, den forna synagogan som dominerar Turins stadssilhuett – tillhör måhända inte Europas största derbymatcher men det är ett möte fyllt av historia mellan två lag som dominerade den italienska fotbollen under 1900-talets första halva, innan Il Grande Torino, som vunnit fem raka ligatitlar, tragiskt förolyckades i en flygkrasch 1949.

"Europa är vårt mål"

Torino har fått ett rejält lyft sedan Walter Mazzarri ersatte Sinisa Mihajlovic på tränarbänken och man har skrapat ihop elva poäng från fem matcher sedan Mazzarri tillträdde. I 2-0-segern mot Udinese senast var Andrea Belotti, skyttekungen som dragits med skadeproblem under stora delar av säsongen, tillbaka i målprotokollet. Och nu tar han och Torino, som ligger på nionde plats i Serie A, sikte på Europa.

– Vi har från början sagt att Europa är vårt mål och vi gör allt vi kan. Vi tror verkligen på det och vägrar ge upp. Derbyt kommer bli väldigt tufft och vi vet hur starka Juventus är. Men är vi väl förberedda och solida kommer vi orsaka problem med vår fotboll, säger Belotti.

ANNONS

ANNONS