Alexander Isak prickade stolpen och spelade fram Marcus Berg till en jättechans.
Alexander Isak prickade stolpen och spelade fram Marcus Berg till en jättechans. Bild: Christine Olsson/TT

Defensiv succé – svensk poäng i EM-premiären

Alexander Isak prickade stolpen, Marcus Berg missade öppet mål. I övrigt på Estadio La Cartuja i Sevilla: Spanjorer, spanjorer, spanjorer som var bättre på det mesta i EM-premiären – men inte fick hål på det defensiva svenska kollektivet. 0–0 och en poäng – det är en grund lagd för svenska EM-matcher bortom midsommar.

ANNONS

– Det var en tuff match, mycket spring och vi hade kanske velat ha mer boll, skapat mer men man får acceptera hur läget är och hur matchbilden är och jobba utifrån det. Det gjorde vi bra. Vi kämpade in i det sista, säger Alexander Isak till SVT.

Vi har sett det förr under Janne Anderssons snart fem år som chef för landslaget.

Mot Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Mexiko och i EM-kvalavslutningen mot Rumänien. Hur elva spelare – de flesta individuellt underlägsna sina motståndare – svetsas samman till en imponerande stark enhet där var och en gör sitt och mer därtill för andra.

ANNONS

Pragmatikern Andersson spelar inte för att underhålla, han spelar för att ta poäng. Och till skillnad mot kollegan Luis Enrique hade han inte pressen på sig att vinna.

Enrique satsade på Manchester Citys Rodri som ersättare för virussmittade Sergio Busquets. Atléticos Álvaro Morata gick före Villarreals Gerard Moreno i anfallet.

Pedri yngst genmom tiderna

Barcelonas 18-årige supertalang Pedri, Manchester Citys Ferran Torres och Dani Olmo – Emil Forsbergs klubbkompis i Leipzig – var mindre givna offensiva val.

Pedri, yngst hittills att spela i ett mästerskap för Spanien, och Torres gick rakt in i EM-elvan utan att ha spelat en landskamp i år.

Ett vågspel av Enrique, som fått hård kritik för att han ratade spelare från Real Madrid helt? Eller klokt och modigt att satsa på unga talanger som presterat starkt i sina klubblag.

Det svenska hotet? Sett med spanska ögon givetvis Alexander Isak, 17 mål för Real Sociedad i La Liga.

Varnade för Isak

– En mycket farlig spelare som vi är väl bekanta med. Han är en är en mycket snabb spelare som passar perfekt med Sveriges spelidé. Honom ska vi ha koll på, sade Enrique inför matchen i en intervju med SVT.

Han fick rätt – och fel om Isak.

Den spanska anstormningen var omedelbar, intensiv och inte det minsta oväntad. Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson skickade till hörnor, Sverige fick knappt låna bollen.

ANNONS

Helt enligt ritningarna. Sverige låg kvar i sina block, gick inte bort sig, men fick fullt upp. Det var jobba, jobba, jobba i den 30-gradiga hettan medan spanjorerna flyttade boll från kant till kant – och titt som tätt i djupled.

Robin Olsens fenomenala enhandsräddning på Dani Olmos nick måste ha varit en av hans främsta parader i landslaget.

Det tog Sverige över 21 minuter att nå Unai Simóns straffområde, via ett långt inkast som inte gav något.

Kollektivt gjordes det defensiva jobbet mot en överlägsen motståndare, offensiven var undermålig. Det liknade matchens gång i 0–3-förlusten i kvalet i Madrid i juni 2019. Sverige vågade inte eller klarade inte att behålla bollen längre än i väldigt korta sekvenser. Det var ängsligt, slarvigt alldeles för ofta desperat.

Enormt bollinnehav

Det spanska bollinnehavet var enormt. Spanien hade 419 passningar i första halvlek, flest i ett EM sedan mätningar började göra för 41 år sedan.

Och så mitt i den totala spanska dominansen: Marcus Berg lyfte fram till Isak, som grundlurade Aymeric Laporte och prickade stolpen. Returen träffade Marcos Llorente som turligt styrde bollen i Simóns famn.

– Det var jobbigt när man jagar boll i några minuter, vinner boll och ska ställa om – då har man inte så mycket energi kvar. Vi gjorde det bra, vi höll tätt och var trygga med att ligga låg, säger Isak.

ANNONS

– Vi får några chanser där vi kunde skada dem, olyckligtvis lyckades vi inte göra mål men en poäng kan vara väldigt viktig för oss.

Så nära var det att landslaget chockade Spanien.

Olsen fick mer att göra – Olmo igen – men hade nollan med sig in till omklädningsrummet i pausen.

Bergs jättemiss

Janne Andersson order där måste ha varit: Flytta upp laget, gör er spelbara. Försök gjordes, mer eller mindre lyckade, men lyftet var påtagligt, visserligen från en låg nivå.

Om Isak hade ett jätteläge var det inget mot det Berg fick efter dryga timman. Isak fick, trots att han var hårt trängd, fram bollen till Berg vid bortre stolpen.

Han hade öppet mål, sköt över – och sjönk ihop av besvikelse över missen.

Isak togs ut för Viktor Claesson och Berg för Robin Quaison mitt i andra halvlek. Med en kvart kvar haltade Lustig ut, varnad och med en ond ljumske.

Emil Krafth, Jens Cajuste och Pierre Bengtsson kom in för att slita bakåt.

Olsen räddade igen, på Gerard Morenos nick i sista ordinarie minuten. Sex svettiga tilläggsminuter väntade, men Olsen och Sverige höll emot.

EM-äventyret fortsätter i S:t Petersburg på fredag. Då väntar Slovakien som slog Polen med 2–1.

ANNONS

Gruppspelet avslutas mot Polen i S:t Petersburg den 23 juni.

Robin Olsen - en av hjältarna i Sevilla med flera fina räddningar.
Robin Olsen - en av hjältarna i Sevilla med flera fina räddningar. Bild: Christine Olsson/TT

Fakta: Svenska EM-premiärer

1992: Frankrike 1–1 (Solna). Svensk målskytt: Jan Eriksson

2000: Belgien 1–2 (Bryssel). Johan Mjällby

2004: Bulgarien 5–0 (Lissabon). Henrik Larsson 2, Fredrik Ljungberg, Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck

2008: Grekland 2–0 (Salzburg). Zlatan Ibrahimovic, Petter Hansson

2012: Ukraina 1–2 (Kiev). Zlatan Ibrahimovic

2016: Irland 1–1 (Paris). Självmål

2021: Spanien 0–0 (Sevilla)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS