Christian Eriksen fick motta hjärt- och lungräddning innan han fördes till sjukhus. Arkivbild.
Christian Eriksen fick motta hjärt- och lungräddning innan han fördes till sjukhus. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Dansk kritik mot Uefa: Inte spelarnas beslut

Det var fel att återuppta matchen mot Finland efter Christian Eriksens hjärtstopp. Det tycker både Danmarks fotbollsförbund och landets kulturminister Joy Mogensen som riktar kritik mot Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).
– De har inte varit bra ledare, säger Mogensen.

ANNONS

EM-premiären mellan Danmark och Finland pausades i en timme och 45 minuter efter att danske stjärnan Christian Eriksen kollapsat på planen och vårdats med hjärt- och lungräddning.

Danmarks kulturminister Joy Mogensen är inte imponerad över hur Uefa hanterat efterspelet.

– Jag tycker inte att Uefa har visat sig vara bra ledare för några mycket engagerade idrottare, som naturligtvis påverkas otroligt av att se sin lagkamrat slåss för sitt liv, säger hon.

Danmark fick tre alternativ av Uefa efter att Eriksens förts till sjukhus och tillståndet stabiliserats:

Spela klart matchen på lördagen, fortsätta klockan tolv under söndagsförmiddagen – eller förlora med 0–3.

ANNONS

Uefa har försvarat beslutet med att de hanterat händelsen "med största respekt" och hävdar att båda lagen bad om att få slutföra matchen.

Danmarks fotbollsförbund (DBU) anser dock inte att spelarna ska ta det beslutet, vilket man nu påtalar för Uefa.

"Det var fel beslut och helt oförsvarbart. Det är en situation som spelarna och tränarna inte ska försättas i, för det ska och bör inte vara deras beslut", säger DBU-ordföranden Jesper Møller i ett uttalande.

"Vi vill nu ha en utvärdering av hela beslutsprocessen så att vi kan få all relevant fakta på bordet. Och reglerna måste ses över så vi inte behöver hamna i samma situation igen."

Christian Eriksen ligger fortfarande på sjukhus, men läget beskrivs som stabilt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS