Erica Udén Johansson jublar efter sitt 4–0-mål.
Erica Udén Johansson jublar efter sitt 4–0-mål. Bild: PETTER ARVIDSON

Damkronorna till kvartsfinal efter utklassning

Damkronorna utklassade Korea och är klart för semifinal.
Veteranen Pernilla Winberg gör sitt fjärde OS – och stod för två mål.
– Man får passa på att ha roligt också, säger hon efter 8–0.

ANNONS
|

Winberg var med redan 2006, och var den som avgjorde rysarsemin mot USA när Sverige vann OS-silver. Då var hon bara 16 år, i dag är hon en av Damkronornas veteraner och ledarfigurer.

Mot Korea stod hon för två av målen, och var en av matchens bästa spelare.

– Det var kul, faktiskt, Det kändes bra och det är alltid en ära att få vara med på OS, så då får man ju passa på att ha roligt också. Vi har tränat hårt inför det här, så det gäller att ta vara på chansen, säger Winberg.

Sverige utklassade det omtalade laget som består av spelare från både Nord- och Sydkorea. Framför ögonen på den synkroniserade nordkoreanska hejaklacken kunde Sverige snabbt gå fram till ledning med 4–0 i den första perioden, efter att talangen Maja Nyhlén Persson inlett målskyttet.

ANNONS

I den andra gick man ifrån till 5–0, och i den tredje blev överkörningen ett faktum.

Matchen slutade 8–0 till Leif Boorks landslag och därmed är Sverige klart för kvartsfinal. Vilket motstånd som väntar där avgörs efter den sista gruppspelsmatchen mot Schweiz.

– Vi fokuserar inte på det, utan tar en match i taget. Vi fokuserar på nästa match så får man se vad som händer efter det. Prestationen är det viktigaste för oss, vi går in för att göra vårt bästa i varje period. Det gäller att bli bättre och bättre under turneringen, säger Pernilla Winberg.

Hon var imponerad av motståndet, trots resultatet. Och hemmalaget hade ett imponerande stöd från läktarna – inte bara från den lilla nordkoreanska hejaklacken.

– Det var en speciell match, särskilt med så mycket fans på läktarna som skriker. Men jag tycker de körde på bra, bättre än förväntat faktiskt. Det är ju svårt att komma in och vara OS-landets representant. De spelar ju i division fyra, så det är inte lätt. Jag tycker ändå de har gjort ett bra jobb, säger Pernilla Winberg.

På frågan om hur det här svenska landslaget står sig mot tidigare upplagor var hon osäker. Men de senaste årens konflikter verkar vara som bortblåsta.

ANNONS

– Vi har bra känsla i laget och vi har roligt tillsammans, så det här var viktigt för oss, säger Winberg.

Damkronorna har inte tagit någon mästerskapsmedalj sedan 2007.

ANNONS