Emma Dahlström siktar på en OS-medalj efter den långa skadefrånvaron.
Emma Dahlström siktar på en OS-medalj efter den långa skadefrånvaron.

Dahlström: Jag är starkare än någonsin

Hon har varit utanför skidbacken i sju månader på grund av en korsbandsskada och hade mardrömmar inför comebacken på snön. Väl där gick allt över förväntan. Nu siktar freeskiåkaren Emma Dahlström på världscupcomeback i december – och medalj på OS.

ANNONS
|

Hon slet av korsbandet och opererades i slutet av april. Att inte stå på snö på sju månader beskriver hon som "drygt".

- Jag har nog inte väntat så länge på att stå på skidor sedan jag var liten. Jag har drömt mardrömmar inför att åka igen – jag hade bilder om hur det skulle vara i backen och så drömde jag flera gånger att jag inte skulle klara av att åka ned till liften ens en gång. Men det löste sig fint, säger hon till TT i samband med de svenska landslagsåkarnas pressträff inför säsongen.

ANNONS

Knäet beskriver hon som bra. Hon går och rör sig till synes obehindrat och blicken är rak och glad. Om ett par veckor åker hon till Alperna.

- Då är planen att dra i gång med lite hopp och "rails" och sådant.

Mycket rehab

Den stora frågan är om hon hinner och klarar av att ta en OS-plats. Drömmen är att så snart som möjligt prestera det resultat som SOK vill se, topp åtta.

- Det kan bli stressande om jag inte får det här resultatet. Jag vill både kunna vila, träna hårt och träna på tricken som jag vill göra på OS.

Annars har de senaste sju månaderna präglats av rehab. Mest gym, för att få upp rörligheten, och sedan för att utmana knäet lite.

- Det är lite gambling det där. Jag är ju bra och skulle kunna köra 100 procent nu, men det är dumt. Jag ska låta det ta tid och väga av varje vecka hur knäet mår.

ANNONS

TT: Hur mycket hinner du tävla inför OS?

- Jag ska vara på plats på alla världscuper som körs fram till OS. Det är fyra stycken, en i november i Stubai som jag ska kolla på. Och sedan en tävling precis före jul i Frankrike. Förhoppningen är att kunna köra den. Sedan är det två till i januari i USA.

Trots att uppladdningen hade sett annorlunda ut utan knäskadan tror hon att OS är rimligt.

- Det är det jag lever på. Om jag får chansen att åka så är det pallen jag siktar på – självklart. Det är därför jag vill dit.

Haltande Thorgren

Fler åkare har skador i bagaget. Snowboardstjärnan Sven Thorgren, ett av Sveriges stora medaljhopp, haltade runt på pressträffen på grund av en fotledsskada.

- Jag fick en allvarlig stukning för ungefär en vecka sedan, säger han och sneglar ner mot sitt stora fotskydd. Jag var överladdad och gick på för stort i ett hopp. Jag trodde jag hade brutit benet. Så det är en lättnad ändå.

ANNONS

Särskilt orolig för att fotskadan ska stoppa honom från att ta en OS-plats verkar han inte.

- Nej, de har sagt att det är lugnt. Jag har lyckats tackla svårare skador förut.

Förutom tävlingar i USA åker han även till Whistler i Kanada över jul. Därefter väntar X-games och så OS.

- Jag sätter målen utifrån att göra mitt bästa. Sikta högt. Inte bara vara topp tre utan ha de bästa tricken. Men det vore grymt kul att ta medalj.

TT

ANNONS