Dags att segla mot Göteborg

ANNONS
|

Halv två natten till midsommarafton kom Team Alvimedica in som första båten till depåstoppet i hamnen i Haag. På midsommardagen klockan 12.00 fortsätter racet mot målgången i Göteborg. Hit beräknas båtarna komma måndag eller tisdag.

Den sista etappen i Volvo Ocean race mellan franska Lorient och Göteborg är totalt 960 sjömil lång. Pausvilan i Haag ligger precis på "mitten" och det återstår alltså 480 sjömil att segla till målgången i Göteborg.

Det tog Alvimedica två dygn och drygt åtta timmar att segla från Lorient till Haag. Skulle man hålla ungefär samma fart till Göteborg kommer första båt att gå i mål runt 20-tiden på måndag kväll. Går det långsammare blir det målgång mitt i natten.

ANNONS

Båtarna startar i den ordning, och med den tidsskillnad, som de kom in till Haag.

Svenske Martin Strömberg och hans Dongfeng Race team var tvåa, 1 timme och 46 minuter efter Alvimedica.

– Vi har klarat oss bra men det har varit två ganska tuffa dygn sedan vi lämnade Frankrike, berättar Martin Strömberg. Det finns inget utrymme för misstag och ingen tid för vila. Men vi hänger med bra och är nöjda med vår insatts hittills. Vi har fortfarande chansen att segla ikapp Alvimedica på vägen hem till Göteborg men framförallt är det skönt att vi har våra värsta konkurrenter bakom oss, säger han i ett pressmeddelande.

Dongfeng är just nu totaltrea. För att bli tvåa behöver man vara tre poäng bättre än Team Brunel (segraren får en poäng, sjuan sju poäng). Vid etappseger måste allstå Brunel bli bäst fyra.

Ledande Abu Dhabi ocean racing lär också vinna hela tävlingen. För att missa "behöver" de bli sist denna etappen – och dra på sig straffpoäng.

Starttider på midsommardagen:

12.00: Team Alvimedica

13.46: Dongfeng Race team

14.20: Mapfre

14.37: Team Brunel

15.53: Abu Dhabi Ocean racing

16.04: Team Vestas wind

16.32: Team SCA

Poängtabell inför sista seglingen:

1. Abu Dhabi ocean racing 19

ANNONS

2. Team Brunel 27

3. Dongfeng Race team 29

4. Mapfre 31

5. Team Alvimedica 33

6. Team SCA 44

7. Team Vestas wind 54

ANNONS