Christoffer Sundgren och Niklas Edin firar semifinalsegern över Schweiz.
Christoffer Sundgren och Niklas Edin firar semifinalsegern över Schweiz.

Edin om semifinalsegern: En klinisk insats

Sverige säkrade OS-finalen med "en klinisk insats" och 9–3-seger mot Schweiz. Nu väntar USA i en match om guldet.

ANNONS
|

Fyrpoängaren i fjärde omgången blev helt avgörande mot Schweiz i Gangneung curlingcenter.

Sverige hade tre röda stenar i boet och behövde bara ta bort en gul för att få ett ordentligt grepp om semifinalen.

Då gjorde skippern Niklas Edin som han brukar – och fixade det.

- Det var en klinisk match från start till mål. Fyran var lite pricken över i:et. Sedan var det bara att spela av matchen, sade han.

ANNONS

Betyder mycket

Till slut blev det seger med 9–3.

Och nu väntar en OS-final mot USA, som fick 5–3 mot Kanada, på lördag.

- Det här betyder otroligt mycket. Vi torskade en riktigt snöplig semifinal för fyra år sedan och torskade en snöplig bronsmatch fyra år innan det, så det känns som att det är nu det ska ske någonting bra för oss, sade Edin.

- Vi har varit för bra de senaste åren för att inte gå till final. Det här är en otrolig lättnad, nu har vi äntligen fått till resultatet.

"Erfarenhet"

Niklas Edin trodde länge att det skulle bli ett möte med den heta medaljkonkurrenten Kanada i OS-finalen i Sydkorea.

I stället blir det en guldduell mot USA. Men enligt den 32-årige skippern innebär semifinalskrällen absolut inte något mer än att resultatet var oväntat – och han tror på en tajt match mot lag John Shuster.

ANNONS

- De har supermycket erfarenhet. Jag trodde väl inte att de skulle vara i slutspel, men å andra sidan har de varit långt framme i många stora turneringar och har klättrat på rankningen under de senaste åren, sade Edin.

- Vi har faktiskt förlorat två eller tre raka matcher mot dem. Det är ett svårlaget lag men vi tycker att vi egentligen ska slå dem, men i och med att de får matcherna tajta och att skippern har mycket rutin… Då brukar det bli tajt ändå. Det här är ingen lätt match på pappret.

För svensk curling är det första gången som ett herrlag är i en OS-final. Det finns dock redan ett OS-silver från Chamonix 1924, men då var det bara tre deltagande lag och medaljerna delades ut efter ett seriespel.

- Det känns otroligt häftigt. Vi var det första laget som vann medalj i OS för fyra år sedan och nu är vi först med att vara i final. Det är något som man måste få smaka på ett tag för att inse hur stort det egentligen är, sade Niklas Edin.

ANNONS
Gangneung, TT:s utsände

ANNONS