Cesc Fabregas (till vänster) och hans spanska lagkamrater ställs mot Italien.
Cesc Fabregas (till vänster) och hans spanska lagkamrater ställs mot Italien.

Conte: Spanien är favoriter

Spanien hade kopplat greppet om sin grupp och en plats på den "lätta" sidan av slutspelsträdet. Men förlusten mot Kroatien kastade omkull allt och nu väntar Italien i åttondelsfinalen.

ANNONS
|

Spanien imponerade inledningsvis mot Kroatien i den avslutande gruppspelsmatchen och tog ledningen genom Álvaro Morata redan i den sjunde minuten. Men sedan slog Vicente del Bosques lag av på takten samtidigt som kroaterna spelade upp sig och till slut tog en välförtjänt seger.

Därmed hamnade Spanien på samma sida av slutspelsträdet som Italien, Tyskland, Frankrike och England.

- Spanien hade kunnat döda matchen i första halvlek, men i andra halvlek såg vi vad som hände. Det var en väldigt konstig match, säger Italiens förbundskapten Antonio Conte på en presskonferens inför matchen mellan "gli azzurri" och "la roja" på Stade de France i Parisförorten Saint-Denis.

ANNONS

- Nederlag ger dig alltid lite mer vad gäller fokus, koncentration och ilska. Jag hade föredragit om Spanien haft ett lite mjukare inre, att de kommit till vår match från en seger.

"Respekt för Spanien"

Italien vilade mer än halva startelvan i förlustmatchen mot Irland men vann ändå grupp E efter två säkra segrar mot Belgien och Sverige. Conte säger dock att han ser Spanien som favorit i åttondelen.

- Vi har en stor respekt för Spanien, för vi vet att vi spelar mot ett av de bästa lagen i världen, säger han.

- Vi är inte favoriter, det blir en kamp i uppförsbacke.

Italiens och Spaniens vägar har korsats i de två senaste Europamästerskapen, och det har inte slutat lyckligt för italienarna: förlust i kvartsfinalen 2008 och i finalen 2012.

ANNONS

För Cesc Fàbregas kan den senare, som Spanien vann med 4–0, ha varit det närmaste en perfekt match han varit med om.

- Tja, sett till förutsättningarna och hur allt blev, så kanske, säger Chelseastjärnan när han slagit sig ned bakom podiet i Stade de Frances inre.

- Vanligtvis är finaler otroliga, men man njuter inte av dem, för de är så jämna. Man kanske går till straffar. Det är matcher med väldigt mycket press. Men den finalen njöt vi av från det första målet till den 90:e minuten.

"Inga offerlamm"

Att italienarna skulle se spanjorerna som favoriter ger han däremot inte mycket för.

- Det tror jag inte på. De har ett bra lag och en stor tränare, säger Fàbregas.

ANNONS

Och kanske har han rätt i sin skepsis. Antonio Conte eldar upp sig och understryker att Italien kan försvara sig mot vilket lag som helst, göra mål på vilket lag som helst.

- Vi är inte bara Spaniens offerlamm i morgon! säger den italienska förbundskaptenen och tillägger:

- Inget är omöjligt. Om det vore det vore allt för lätt.

Bakgrund: Fördel Spanien

Spanien och Italien har mötts tre gånger i de två senaste Europamästerskapen.

Kvartsfinalen på Ernst-Happel-stadion i Wien för åtta år sedan slutade mållös. Spanien vann straffläggningen, som allmänt anses vara vändpunkten i den spanska fotbollshistorien, ögonblicket då spanjorerna gick från att vara eviga förlorare till att bli vinnare.

Fyra år senare möttes lagen i gruppspelet i polska Gdansk. Matchen slutade 1–1. Men när lagen drabbade samman på nytt i finalen blev det en helt annan typ av match. Spanien körde över Italien fullständigt och 4–0-segern innebar Spaniens tredje raka mästerskapstitel i följd (EM 2008, VM 2010 och EM 2012). En historisk bedrift inget annat lag klarat av tidigare.

Fyra spelare i den spanska truppen spelade i segermatcherna 2008 och 2012: Andrés Iniesta, Sergio Ramos, Iker Casillas och Cesc Fàbregas.

Två spelare i den italienska truppen var med på planen i de tre matcherna: Gianluigi Buffon och Giorgio Chiellini,

Segraren i Italien–Spanien möter Tyskland i kvartsfinal i Bordeaux på lördag.

ANNONS