Jim Gottfridsson i handbollslandslaget. Arkivbild.
Jim Gottfridsson i handbollslandslaget. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Chartrat plan kan rädda Blågults EM-kval

Handbollslandslaget planerar att flyga till EM-kvalet i Kosovo över dagen med ett chartrat plan. Därmed skulle alla i truppen förutom Andreas Nilsson kunna spela matchen i Pristina.

ANNONS

Landslaget har en längre tid legat på Europeiska handbollsförbundet, EHF, för att få EM-kvalmatchen mot Kosovo nästa söndag flyttad på grund av det komplicerade coronaläget. Flertalet av de svenska spelarna skulle – efter att ha rest till ett land utanför EU – tvingas till karantän när de återvänder till sina utländska proffsklubbar.

Flyg från Göteborg

Nu planerar Blågult i stället att resa över dagen i ett chartrat flygplan från Göteborg. Om spelarna är borta mindre än ett dygn har alla Tysklandsproffs rätt att återvända utan att sitta i karantän. Däremot ser det ut som att Ungernproffset och mittsexan Andreas "Stycket" Nilsson inte kan följa med till Kosovo.

ANNONS

– Det är inte helt bestämt att vi ska chartra ett plan, men det är ett scenario som vi jobbar med, där vi kan hitta en lösning där vi flyger över dagen, säger landslagets presschef Daniel Vandor till TT.

Landslaget samlas i Sverige på måndag och ska tre dagar senare möta Rumänien i den första EM-kvalmatchen i Partille. Det blir också Glenn Solbergs första landskamp som förbundskapten.

– Det ska bli otroligt gott och kul att äntligen få komma i gång, träna och spela matcher, säger Solberg, drygt ett och ett halvt år efter att det blev klart att han skulle ta över det svenska landslaget.

Under sin första landslagssamling tvingas han klara sig utan Mikael Appelgren och Andreas Palicka, den ordinarie och skadade målvaktsduon.

– Otroligt trist, först och främst för dem personligen. De är två extremt viktiga spelare i landslaget och har varit i flera år. Appelgren tar det ju lite längre tid för, men Palicka kan eventuellt vara tillbaka till VM (i januari), säger Solberg.

Aggefors får chansen?

När de två vapendragarna från Rhein-Neckar Löwen saknas är Mikael Aggefors en av tre målvakter i den svenska truppen.

– Aggefors i Ålborg har gjort en väldigt bra säsong och bra matcher i Champions League, säger förbundskaptenen.

ANNONS

Det är samtidigt klart att landskamperna för U18 och U20 mot Danmark nästa vecka ställs in. Inte heller ungdomslandslagens EM-turneringar, tidigare uppskjutna till januari, kommer att bli av.

Carl Göransson/TT

Fakta: Den svenska EM-kvaltruppen

Målvakter: Mikael Aggefors, Ålborg, Peter Johannesson, Lemgo, Tobias Thulin, Magdeburg.

Vänstersex: Hampus Wanne, Flensburg-Handewitt, Lucas Pellas, Montpellier.

Mittsex: Andreas Nilsson, Veszprem, Max Darj, Bergischer HC, Anton Lindskog, Wetzlar.

Högersex: Niclas Ekberg, Kiel, Daniel Pettersson, Magdeburg.

Vänsternio: Lukas Nilsson, Rhein-Neckar Löwen, Alfred Jönsson, Hannover-Burgdorf, Jonathan Carlsbogård, Lemgo.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt, Linus Arnesson, Bergischer HC, Felix Claar, Ålborg.

Högernio: Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, Linus Persson, Ivry, Lukas Sandell, Ålborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS