Charlotta Fougberg diskad efter segern i lag–SM

Charlotta Fougberg vann lag-SM i stor stil. Men nu diskas hon för att ha använt otillåtna skor. Tränaren Johan Wettergren menar att Fougberg kontrollerat skorna innan tävlingen.
– Den största pinsamheten är ju hos förbundet, skotillverkaren eller arrangören.

ANNONS
|

Landslagslöparen Charlotta Fougberg sprang 5 000 meter under lag–SM på Slottsskogsvallen på torsdagen. Det blev seger i stor stil i grenen för Fougberg och seger för hennes lag Ullevi i tävlingen.

Men 35-åriga Fougberg diskas och fråntas nu segern.

Anledningen är att hon sprungit i otillåtna skor.

Nya regler

I juli beslutade internationella friidrottsförbundet att förbjuda skor med tjockare sula än 25 millimeter på distanser längre än 800 meter. Sedan några dagar gäller de nya reglerna även i Sverige.

Fougbergs skosula mättes av juryn efter tävlingen och då konstaterades att sulan var högre än 25 millimeter.

– Vi mätte den två gånger, även med representanter från Ullevi, säger tävlingsledaren Christer Strand.

ANNONS

Enligt Strand säger tillverkarna till skorna Fougberg sprang i att de ska vara godkända.

– Tillverkarna har ju sina uppgifter kring skorna men vi följer ju internationella förbundets anvisningar och då fick vi det till helt annat än tillverkaren hade.

Strand har inte själv talat med Fougberg eller hennes tränare om händelsen, det gjorde av juryn, men han säger att han tror att ” åsikterna gick isär” kring resultatet.

LÄS MER:Almgrens superskorekord kan strykas

Strand poängterar att skoreglerna är nya för alla och svåra att förhålla sig till.

– Det här är nog inte sista gången vi kommer höra om det här. Det är en så pass ny regel och det är supersvårt. Men vi kan bara luta oss mot regelboken och det har vi gjort.

Tränaren: Skon var kontrollerad

När GP nåt Fougbergs tränare Johan Wettergren ger han sin syn på det inträffade:

– Charlotta sprang i en sko där hon kontaktat fabrikören och frågat om den uppfyller kraven och fått ett svar att de gör det , att de är 21,5 millimeter höga, och fabrikören har i sin tur fått skon godkänd av internationella friidrottsförbund.

Han fortsätter:

– Sen var felet är vet vi inte idag. Är det så att arrangören inte kan mäta ordentligt eller är det så att fabrikören som inte har gett information till förbundet eller att förbundet inte har mätt skon på ett korrekt sätt, det kan vi inte svara på.

ANNONS

Regeln kring skorna är ny och Wettergren tror att det kan bli bra men att det måste bli tydligare än vad det är nu.

– Internationella friidrottsförbundet har inte kommit ut med tillräckligt mycket informatorn för att friidrottsvärlden ska känna sig trygg i vad som gäller. Men vi hoppas att de förtydliga vad som gäller.

Enligt Johan Wettergren påverkas inte Charlotta Fougberg framöver av diskningen i lag-SM.

– Hon sprang SM i halvmaraton förra veckan i ett par andra skor, och den här regeln kom för bara några dagar sen. Så det är inget problem för henne. Sen är det klart att det är tråkgit för henne att hon hamnar i kläm, säger han och fortsätter:

– Den största pinsamheten är ju hos förbundet, skotillverkaren eller arrangören. Som tur var stod inte lag-SM-resultatet och föll på det.

Fougbergs diskning påverkar inte resultatet i stort utan Ullevi är fortfarande segare av lag-SM 2020.

LÄS MER:Dubbla hemmasegrar i lag–SM – första guldet för Öis

Charlotta Fougberg har bland annat ett EM-silver på 3 000 meter hinder och 17 individuella SM-guld på meritlistan.

GP har sökt Charlotta Fougberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS