Zlatan Ibrahimovic och hans Milan har spelat färdigt i Champions League. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic och hans Milan har spelat färdigt i Champions League. Arkivbild. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Champions League-äventyret över för Zlatans Milan

Fikayo Tomori såg i sju minuter ut att bli Milans hjälte. I stället blev han den stora syndabocken. Liverpool vann med 2–1 på San Siro och Zlatan Ibrahimovics lag är därmed utslaget ur Champions League.

ANNONS

Liverpool hade inget att spela för. Milan hade allt.

Något som återspeglades i respektive lags startelva.

För medan Liverpool, som sedan tidigare hade säkrat förstaplatsen i grupp B, vilade flera av stjärnorna så körde hemmalaget på starkast möjliga lag.

Förutsättningarna var enkla: Milan behövde vinna samtidigt som tvåan Porto tappade poäng hemma mot Atlético Madrid.

Och det började bra för italienarna. Efter knappa halvtimmen spelad höll sig mittbacken Fikayo Tomori framme på en hörnretur och stötte in 1–0 inför över 50 000 jublande hemmasupportrar på San Siro.

Där och då var Milan klart för åttondelsfinal, då det parallella mötet i Portugal var mållöst.

ANNONS

Men så var det ju det med Liverpools delvis B-betonade startelva. På planen fanns båda offensiva kanonerna Sadio Mané och Mohamed Salah. Den sistnämnda höll sig framme på en skottretur och lättade upp bollen i nättaket några minuter före pausvilan.

1–1 i Italien, 0–0 i Portugal. Inför sista 45 var det därmed återigen Porto som satt i förarsätet i kampen om den andra åttondelsbiljetten.

Atlético spurtade förbi

Men det stora jublet skulle vare sig bli Portos eller Milans den här kvällen.

I den 55:e minuten verkade Fikayo Tomori ha tankarna någon annanstans när han skulle ta emot en passning. Engelsmannens dåliga mottagning snappades upp av Sadio Mané, som testade Mike Maignan. Milanmålvaktens räddning blev dock inte bättre än att Liverpools specielle målskytt Divock Origi kunde nicka in returen till 2–1.

I stort sett samtidigt gav Antoine Griezmann Atlético Madrid ledningen i Porto.

Spanjorerna ökade sedan på till både 2–0 och 3–0, innan Porto fick in en reducering i slutsekunderna.

Milan lyckades å sin sida inte vända på steken hemma på San Siro.

Därmed blir det Atlético Madrid som gör fullpoängaren Liverpool sällskap i åttondelsfinal. Porto får ta ny fart i Europa League-slutspelet, medan Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater får fokusera på att försöka knipa ligatiteln hemma i Italien.

ANNONS

Ajax hundraprocentigt

Det är emellertid inte bara Liverpool som har gått rent i Champions League den här hösten.

Ajax 4–2-seger hemma mot Sporting var den nederländska klubbens sjätte raka och man går därmed vidare från grupp C tillsammans med just det portugisiska laget.

Från grupp D stod det sedan tidigare klart att Real Madrid och Inter finns med bland lagen som på måndag lottas fram till vårens åttondelsfinaler. Dito klart är det nu att Real Madrid kniper gruppsegern efter att ha besegrat Inter med 2–0 på tisdagskvällen.

På onsdagen ska hittills tolv klara åttondelsfinallag bli 16.

Klara för åttondelsfinal

Tolv lag har inför onsdagens avslutande matcher säkrat en plats till vårens åttondelsfinaler i Champions League: Ajax, Atlético Madrid, Bayern München, Chelsea, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Paris Saint-Germain, Sporting.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS