Johanna Bundsen jublar i höstens EM-kval mot Makedonien. Hon har blivit en tryggare målvakt efter flytten till Köpenhamn i den vassa danska ligan.
Johanna Bundsen jublar i höstens EM-kval mot Makedonien. Hon har blivit en tryggare målvakt efter flytten till Köpenhamn i den vassa danska ligan.

Bundsen hamnar rätt med viktigt steg

Johanna Bundsen jobbar för att utvecklas som lugn målvakt med rätt position i målet. Klubbytet från Sävehof till Köpenhamn var ett steg på vägen.

ANNONS
|

Efter nio säsonger i Sävehofs A-lag lämnade Johanna Bundsen den svenska toppklubben och spelar i höst med Köpenhamn.

- Det går bra. Det är fantastiskt roligt att vara där, säger hon om sitt nya handbollsliv.

Under Sävehofs svit med åtta raka SM-guld behövde målvakterna inte alltid vara på topp i seriematcherna mot svagare motstånd.

- Men jag trivdes väldigt bra och kände fortfarande att jag utvecklades. Därför stannade jag så länge, säger Johanna Bundsen, som fyllde 26 år i somras.

ANNONS

Stöd från tränaren

I år blev det dock dags att ta nästa steg. Handboll är en stor sport i Danmark, och ligaspelet där ligger på en högre nivå än i Sverige.

- Det är ett mycket snabbare spel än man är van vid i svenska ligan, säger Bundsen.

Förbundskapten Henrik Signell uppskattar hennes klubbyte, trots att han själv också är tränare i Sävehof.

- Johanna behövde den utmaningen efter många år hos oss. Jag tycker att hon känns allt tryggare nu, säger Signell.

- Hon möter bättre skyttar hela tiden, och det går lite snabbare. Det är positivt att man är van vid högsta kvalitet, konstaterar han med VM i tankarna.

ANNONS

Styr försvaret bättre

Johanna Bundsen pekar speciellt på två saker hon arbetar med att utveckla i Köpenhamn.

- Vi är väldigt noga med samarbetet mellan försvar och målvakt. Jag har blivit bättre på att styra, tycker hon själv.

Den andra punkten handlar om att förfina sin egen stil.

- Jag vill vara en lugn målvakt, som hittar rätt position i tid. Vi jobbar mycket med det, både i klubben och i landslaget.

Sverige värmer upp inför VM i Tyskland med två landskamper mot just Danmark. Efter lördagens uddamålsförlust på dansk mark sker genrepet i Trollhättan på måndagen.

Nästan som hemma

Det är extra roligt för Johanna Bundsen och vänsternian Jenny Alm, som båda är fostrade i Uddevalla-klubben Kroppskultur – bara tre mil från Trollhättan.

- Det blir lite som hemmaplan. Det är många i familjen som kommer och tittar, säger Bundsen.

ANNONS

- Några lag från "Kropps" kommer nog också. Det ska bli jättehäftigt, tycker Jenny Alm.

VM inleds med ett gruppspel, där Sverige gör sin premiär mot Polen på lördag. Fyra lag går vidare till åttondelsfinal från sexlagsgruppen. En bra placering i gruppen (etta, tvåa) ger teoretiskt sett en sämre motståndare (fyran eller trean i en annan grupp) i åttondelen.

- Det är så klart viktigt att komma etta eller tvåa. Men det gäller också att få med oss en god känsla från gruppspelet, säger Johanna Bundsen.

TT

Fakta: Handbolls-VM

Sverige har sitt träningsläger inför VM i Trollhättan.

Två landskamper spelas mot Danmark. Sverige förlorade med 25–26 på bortaplan i lördags. Returen spelas i Trollhättan på måndagen.

VM spelas i Tyskland. Under gruppspelet har Sverige sin bas i Stuttgart.

Sverige spelar sin första match mot Polen på lördag. Övriga motståndare i sexlagsgruppen är Ungern, Tjeckien, Argentina och Norge.

De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsfinal.

I VM 2015 blev Sverige utslaget av hemmanationen Danmark i åttondelsfinalen. Norge vann finalen mot Nederländerna med 31–23.

ANNONS