Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Bris vill se större fokus på sexuella övergrepp inom idrotten

5,5 procent av de som idrottat har utsatts för sexuella övergrepp. Nu vill Bris flytta upp frågan om barns trygghet högre upp på idrottsföreningarnas dagordning.

På torsdagen träffades cirka 200 personer i Bris nätverk i Svenska Mässan för att diskutera trygghetsproblem för barn och unga. Fokus på träffens avslutande del låg på sexuella övergrepp inom idrotten. Patrik Sjöberg har i stort sett på egen hand fört upp frågan på idrottens dagordning sedan han berättade om de övergrepp han utsattes för under sin uppväxt.

I somras släppte Bris en rapport om ämnet. Forskning visar att mellan 2 och 14 procent har varit utsatta för sexuella övergrepp inom idrotten under sin uppväxt. En av studierna i rapporten visade på en siffra på 5,5 procent drabbade. Problemet är stort, mörkertalet ofta högt. Trots det hamnar ofta frågan om barns trygghet i idrottslivet långt ner på agendan. 

– Det finns ett glapp mellan vad man säger och vad som de facto finns i handlingsplaner och i verksamheten man driver, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

 Han upplever visserligen en förändring i synsättet. Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbunden slår inte ifrån sig längre. 

– Vi kan se en attitydförändring i hur man pratar om de här frågorna. I dag uppvisar man en helt annan probleminsikt. Det händer mycket just nu, säger han. 

Långt mellan ord och handling

Samtidigt är vägen från ord till handling lång. Mycket återstår innan trygghetsarbetet är inkorporerat i föreningarnas dagliga arbete.

– Idrotten brister i att sätta tryggheten först. En prioritering av det här måste till. Det måste finnas ett förebyggande arbete men också en plan för hur man agerar när ett övergrepp har skett, säger Magnus Jägerskog.

Efter information om rapporten av generalsekreteraren Magnus Jägerskog fördes ett panelsamtal mellan Frida Persson från organisationen Futebol Dá Forca, Ida Legnemark, vänsterpartiskt ordförande i Borås kommuns Fritid- och folkhälsonämnden och Bris kurator Sara André.

Att lägga ytterligare en fråga på redan pressade idrottsföreningar kan ses som belastande, men Frida Persson tänker tvärtom.

– Jag ser det som en väldigt stor möjlighet. Barnen kommer till idrotten frivillig och ledaren är en förebild för många. Det handlar om att bryta ner arbetet till varje träning och hela tiden inkludera barnen. Det viktigaste är att man börjar lyssna på barn och unga och pratar med dem, inte om dem, säger hon. 

Mest läst