Colorado firar efter Mikko Rantanens förlängningsavgörande. Carl Söderberg och Gabriel Landeskog assisterade finländaren.

Svenskarna bakom Colorados förlängningsseger

Elias Lindholm inledde målskyttet när hans Calgary ställdes mot Colorado i NHL-slutspelet. Men det var Gabriel Landeskog och Carl Söderberg som fick det sista ordet. I förlängningen spelade svenskarna fram Mikko Rantanen som avgjorde för Colorado med sitt 3–2-mål.

|

Colorado leder matchserien med 3–1.

Det var svenskarnas afton i Stanley Cup-slutspelet när Boston (6–4), Dallas (5–1) respektive Colorado (3–2 efter förlängning) vann sina matcher.

För även om Elias Lindholm i den andra perioden gav sitt Calgary ledningen kom Colorado tillbaka från ett tvåmålsunderläge i den tredje perioden.

Och det var två svenskar som låg bakom segermålet.

I förlängningen var ställningen 2–2 när Carl Söderberg och Gabriel Landeskog assisterade Mikko Rantanen, som med sitt andra mål i matchen blev hjälte med sitt 3–2.

- Carl gjorde en overklig passning, så jag försökte bara få in den i mål och det gick, sade Rantanen till nhl.com.

Lindholm var besviken över att tappa 2–0 till en förlust.

- Det kändes som att vi slutade spelade och lät dem komma mot oss i våg efter våg. Det var svårt, vi spelade bra men vi kan spela ännu bättre, sade han.

Segern innebär att Colorado leder matchserien med 3–1 och kan avgöra under påskhelgen.

Klingbergs succé

Dallas behövde en seger för att inte tappa greppet om matchserien mot Nashville. Då visade John Klingberg att han har fått fart på passningsspelet med tre assist när Texaslaget körde över gästerna med 5–1 och därmed kvitterar matchserien till 2–2.

Klingberg spelade fram till rookien Roope Hintz och veteranen Mats Zuccarello i den första perioden. I den tredje rundade han av med att ge Hintz öppet mål efter en tjusig framspelning.

- Jag tycker inte att det var så lätt som det såg ut. Om de gör några mål skapar de momentum och är plötsligt med i matchen igen. Vi gjorde ett bra jobb i dag. Vi stängde ner dem och spelade vårt spel, sade Klingberg till nhl.com efter segern.

26-åringen med Lerum som moderklubb har med sina fem assist i slutspelet nu fler poäng än han skrapade ihop för tre år sedan när Dallas också spelade i Stanley Cup.

Nordströms första mål

2–2 i matcher står det också mellan Boston och Toronto sedan Boston, med viss möda, knipit en viktig seger.

Och det var svensken Joakim Nordström som definitivt tog död på stämningen när han satte 6–4 i öppen kasse, vilket också blev slutresultatet.

Målet var Nordströms första i slutspelet.

Innan dess såg Boston ut att gå mot en bekväm seger när Zdeno Chara satte 5–2 i den tredje perioden. Toronto kämpade sig dock tillbaka – med två reduceringar var laget bara ett mål i från förlängning.

Närmare än så kom Toronto dock aldrig.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktig motståndare till Dallas. Rätt är Nashville.