Boork om hotet: "Näst intill skandalöst"

ANNONS
|

Det var i onsdags som bomben slog ned. Spelarna i det framgångsrika amerikanska hockeylandslaget, som vunnit VM tre gånger i rad, hotar med att bojkotta VM på hemmaplan i Plymouth, Michigan, om de inte får högre ersättning och bättre stöd från förbundet.

Det amerikanska förbundet, USA Hockey, svarade under natten till torsdagen, svensk tid, och vägrar ge med sig. I stället hotar de att ta in andra spelare, enligt ett uttalande på USA Hockeys webbplats.

– Jag tycker det vore mycket märkligt och näst intill skandalöst, sett ur USA:s synvinkel, om de som världsmästare skulle låta Kanada få ökade chanser för att de skickar ett sämre lag, speciellt som det är på hemmaplan, säger Leif Boork.

ANNONS

Slagkraftigt ändå

Om det ändå skulle ske tror Boork att USA trots allt får ett slagkraftigt lag som kan tävla mot Kanada om guldet.

– De har ett bra U18- och U22-lag och de har 40-50 spelare till sina träningsläger. Så det laget blir mycket konkurrenskraftigt, även om de inte får samma spets som dagens lag.

Håller på spelarna

Boork har själv jobbat hårt för att lyfta damhockeyns status under sina år som förbundskapten och är positiv till amerikanskornas strid:

– Jag tycker det är bra att tjejerna går upp på barrikaderna och talar allvar. Det här kommer att skvätta över på alla andra nationer, oss också, och få upp den här debatten på ytan. Så principiellt är det bra att de kämpar för sina rättigheter och för sin närvaro i idrottsvärlden, för den är alldeles för dålig.

TT

Bakgrund: Det slåss amerikanskorna för

De amerikanska spelarna har, genom en advokatbyrå, förhandlat om högre ersättning det senaste året utan resultat. Enligt flera spelare får de endast betalt från USA:s ishockeyförbund under en sex månader lång period i samband med OS vart fjärde år och bara 1000 dollar i månaden, motsvarande knappt 9000 kronor. Under övrig tid får spelarna bidrag från den amerikanska olympiska kommittén.

Ett upplägg som spelarna tycker är fel då de även under icke OS-år "förväntas träna på heltid och tävlingsspela under hela säsongen".

Förbundet skriver i ett uttalande att en spelare kan tjäna drygt 750000 kronor under en OS-period.

"Det är helt enkelt inte sant och något sådant erbjudande har aldrig lagts fram. Förbundet har saltat sina egna bidrag med amerikanska olympiska kommitténs guldbonus på över 60000 dollar (540000 kronor)", skriver forwarden Jocelyne Lamoureux-Davidson, femfaldig VM-vinnare, på Twitter.

ANNONS