Alexander Bolsjunov och Joni Mäki på upploppet under helgens världscupstafett i Lahtis.
Alexander Bolsjunov och Joni Mäki på upploppet under helgens världscupstafett i Lahtis. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva/AP/TT

Bolsjunov och Välbe backar – ber om ursäkt

Alexander Bolsjunovs ilska och agerande hamnade i fokus efter världscuptävlingarna i Lahtis. Nu ber både han och ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe om ursäkt. "Fientlighet är inte något som hör till det ryska laget", skriver man i ett officiellt uttalande.

ANNONS

Den ryske längdstjärnan Alexander Bolsjunov tappade humöret på upploppet av världscupstafetten i finländska Lahtis i helgen. 24-åringen ansåg att Finlands Joni Mäki tog hans korridor och stängde vägen till mållinjen – och det valde Bolsjunov att visa på ett bryskt sätt.

Efter att ha svingat staven mot Mäki tog han sikte på finländaren i målfållan – och åkte rakt in i 26-åringen.

Kort efter målgången blev Bolsjunov och det ryska laget diskvalificerat.

"Svinaktigt agerande"

Inledningsvis tog Rysslands skidförbund sin åkare i försvar. Till ryska nyhetsbyrån Ria Novosti sade förbundsordföranden Jelena Välbe bland annat att Bolsjunov inte hade för avsikt att träffa Mäki med staven utan att han slog den mot snön.

ANNONS

– Sedan är det uppenbart att han körde in i finländaren med avsikt och, ja – det var osportsligt beteende men jag är på Alexanders sida. Finländaren agerade svinaktigt, jag kan inte säga något annat, sade Välbe enligt Dagens Nyheter.

Men nu backar både Välbe och Bolsjunov.

"Å det ryska skidförbundets, Alexander Bolsjunovs och Jelena Välbes vägnar vill vi be om ursäkt för Alexanders agerande mot Joni Mäki", skriver Ryssland i ett pressmeddelande på ryska skidförbundets hemsida på måndagskvällen.

"Fientlighet är inte något som hör till det ryska laget och vi värderar fair play högt i alla avseenden. Alexander Bolsjunov bad därför om ursäkt till Joni Mäki och det ryska skidförbundet har också i ett officiellt brev bett om ursäkt till det finska skidförbundet.

Polisanmäld

Tidigare under måndagen rapporterade AFP att stjärnans agerande också blivit ett polisärende.

– En polisanmälan har gjorts, säger Tuomas Kuure, polisinspektör i landskapet Päijänne-Tavastland, där Lahtis är huvudort.

– Vi håller nu på med att göra en första bedömning för att se om det finns bevis för att gå vidare.

Finlands skidförbund skriver på Twitter att det inte är Joni Mäki som har polisanmält Bolsjunov för misshandel, något som kan ge upp till två års fängelse i Finland.

ANNONS

Förbundet skriver även att man har undersökt Mäki, som skadade sin högra hand när han blev påkörd, och att inga frakturer hittats. Han siktar därför på att vara med i helgens världscuptävlingar i Falun.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS