Bodström: "Bara ett icke läskunnigt barn missar det"

Therese Johaug är oförstående inför att hon kan bli avstängd i 14 månader. Men tidigare justitieministern Thomas Bodström tycker inte att hennes förklaring till dopningsprovet håller. - Bara ett icke läskunnigt barn kan missa varningstexten, säger han till Sportexpressen.

ANNONS
|

Efter att Therese Johaug åkte fast för att ha haft anabola steroider i blodet, så har hennes eventuella straff diskuterat i spaltmeter.

I dag kom Antidoping Norge med sitt förslag som är att norskan ska stängas av i 14 månader. Men än är inte straffet fastställt.

Therese Johaug själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

– Jag är väldigt glad över att påtalsnämnden tror på det jag har sagt. Men jag förstår inte att det som skett kan ligga till grund för en avstängning på 14 månader,sahon till NTBefter att förslaget blev känt.

Den norska skiddrottningen hävdar att hon fått i sig anabola steroider genom en läppsalva och att hon tagit den efter inrådan av läkaren Fredrik Bendiksen, som tog på sig skulden av avgick direkt.

ANNONS

Men efter den omtalade presskonferensen har det kommit fram att förpackningen hade en tydlig dopningsvarning på kartongen.

Den förre justitieministern Thomas Bodström har därför svårt att köpa hennes försvar.

– Jag tycker att det är otroligt klumpigt av henne. Hon är elitidrottare och det är obegripligt hur hon gång på gång skyller på läkaren. Hon åberopar något som inte finns. Hon har ett eget ansvar i det här och jag tror att hon skulle tjäna på att bara erkänna att hon varit slarvig, säger Bodström till Sportexpressen.

Han är noga med att påpeka att Therese Johaug är oskyldig tills det motbevisats och att hon inte ska straffas för medveten dopning om det inte finns bevis för det. Men han menar ändå att hon måste ta sitt eget ansvar också.

– Men hon ska så klart straffas för sin oaktsamhet. Hon har ett ansvar i det här. Att hon missade den där varningstexten på tuben är ju helt obegripligt. Bara ett icke läskunnigt barn kan missa det där, säger han till tidningen.

ANNONS