Laurel Hubbard i Samväldesspelen 2018.
Laurel Hubbard i Samväldesspelen 2018. Bild: Mark Schiefelbein

Blir första transkvinnan i OS

Laurel Hubbard,43, kliver under måndagen in i OS i 87-kilosklassen i tyngdlyftning. Något som blivit ett av de mest omdiskuterade händelserna under spelen i Tokyo. Detta eftersom Hubbard blir den första transkvinnan att delta i OS.

ANNONS
|

Den 9 februari 1978 föddes Gavin Hubbard i Auckland, Nya Zealand.

Som ung var Hubbard en lovande tyngdliftare och slog flera nationella juniorrekord.

Men karriären nådde aldrig hela vägen till elitnivå – fram tills efter 2013.

Då, vid 35 års ålder bytte Laurel Hubbard kön från man till kvinna.

Efter att ha genomfört sin könsbekräftande behandling återvände Hubbard till tyngdlyftningen 2017, men då i damklassen.

Redan samma år, 2017, tog Hubbard ett silver på VM och för två år sedan vann hon Pacific Games – vilket ledde till en storm av kritik.

– Det är som om någon skulle ta doping, sa Tuaopepe Jerry Wallwork en Samoisk tränare i tyndlyftning då enligt Reuters.

ANNONS

Så kom det sig att Hubbard får tävla i OS

Hubbard fick tillåtelse att tävla i damklassen sedan hennes testosteronnivåer visat sig tillräckligt låga.

Enligt IOK:s regelverk får transpersoner tävla om deras testosteronnivåer är under 10 nanomol per liter – en nivå Hubbard understiger.

Beslutet att låta Hubbard ställa upp i OS har återskapat kritikerstormen från Pacific Games 2019.

Den belgiska tyndlyftaren Anna Vanbellinghen sa enligt BBC att det var ett ”dåligt skämt” att Hubbard får ställa upp i spelen.

– Alla som har tränat tyngdlyftning på hög nivå vet ända in i rygmärgen: denna specifika situation är orättvis gentemot sporten och atleterna, sa belgiskan.

Laurel Hubbard när hon tränar i Tokyo, den 31 juli inför OS-premiären.
Laurel Hubbard när hon tränar i Tokyo, den 31 juli inför OS-premiären. Bild: Luca Bruno

Svenska Patricia Strenius tävlar i 76-kilosklassen och ställs inte mot Hubbard och är nöjd med att hon inte kommer tävla mot nyzeeländskan.

– Det är en jättespeciellt situation. Jag är glad att vi inte kommer att tävla mot varandra för att jag tycker att det känns lite orättvist. Samtidigt har hon fått ett okej, och då ska hon få tävla, säger Stenius till Expressen.

– Men jag tror att det kommer att bli något som kommer att diskuteras och lyftas ännu mer när hon väl tävlar.

Men det finns även flera som stöttar Hubbards medverkan.

– Hon har visat stort prov på mod och varit orubblig i sin övertygelse, säger IOK:s medicinska chef Richard Budgett till The Guardian.

ANNONS

Tracey Lambrechts, som petades av Hubbard ur OS-truppen tycker att de som kritiserar borde fokusera på regelverket istället för Hubbard.

– När allt kommer till kritan har det här inte varit enkelt för Laurel. Jag hoppas att det här slutar med att rättvisan i damidrott upprätthålls samtidigt som transpersoner kan delta i idrottsevenemang, på vilken nivå som helst, utan att bli mobbade eller utsatta för trakasserier, säger hon till Yahoo Sports.

Huvudpersonen själv då? Hubbard väljer att fokusera på det stöd hon fått istället för kritiken hon tvingas utstå.

”Jag är tacksam och ödmjuk inför den vänlighet och stöd jag fått av så många nyzeeländare”, sa Hubbard i ett uttalande efter att hon blev tilldelad sin OS-plats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS