Svenskbåten Artemis i America's Cup på Bermuda.
Svenskbåten Artemis i America's Cup på Bermuda.

Blandat första dagen för Artemis

Svenskbåten Artemis fick en fin start i America's Cup och vann sin första match mot Japan på Bermuda. Sedan blev det förlust mot Storbritannien.

ANNONS
|

Fem båtar gör upp om att få möta titelförsvararen Oracle. Fredagen var tänkt startdag men på grund av hårda vindar flyttades premiären fram till lördagen.

Artemis började i underläge mot Japan där konkurrenterna tog starten och hade en ledning på tolv sekunder efter den första rundningen. Avståndet var det samma fram till början av det andra varvet runt banan. Sedan kom vändningen.

I nästa match tog britterna kommandot från start. Svenskbåten var elva sekunder efter över mållinjen.

"Det var jämnt och det finns inga utrymmen för misstag", säger Anders Gustafsson som seglar som grinder ombord på Artemis Racing.

ANNONS

"I matchen mot japanerna kämpade vi hårt, nötte ner dem och gjorde bättre vändningar. Sedan kom vi lite efter i andra matchen och upplevde att vi hade bra fart men att det var svårt att segla om."

Seglingarna fortsätter på söndagen klockan 19 svensk tid. Då möter Artemis först Frankrike och sedan USA.

TT

Fakta: America's Cup

Fem båtar gör upp om att få utmana titelförsvararen Oracle, USA, i vattnen utanför Bermuda. Artemis, Sverige, Emirates, Nya Zeeland, Groupama, Frankrike, Landrover Bar, Storbritannien, och Softbank, Japan.

27 maj–3 juni: Grundomgång. De fem utmanarna möter varandra två gånger. Den sämsta båten slås ut. Första dagen seglar Artemis mot Softbank och Landrover Bar.

4–8 juni: Kvartsfinaler. Två serier i bäst av nio seglingar avgör vilka båtar som tar sig till utmanarfinalen.

10–12 juni: Semifinal. Segrarna i kvartsfinalerna gör i bäst av nio matcher upp om en plats i titelmötet med Oracle.

17–27 juni: Finalen mellan Oracle och utmanarsegraren avgörs i bäst av 13 seglingar.

ANNONS