Bjud oss på ravefest, Tre Kronor

ANNONS
|

Solen skiner över Kölns Hauptbahnhof den här dagen. Det är tidig morgon men redan över 20 grader varmt. Henrik och Joel Lundqvist har dyra solglasögon på. Jeans i slitna varianter. Tre Kronors mörkblåa träningsjackor.

Bröderna och resten av Sverige är på väg mot romantikens huvudstad.

Det är där, i Paris, som landslaget ska göra turneringens bästa match.

Jag får lite flashbacks av mästerskapet i Tjeckien för ett par år sedan.

Då tvingades Tre Kronor från huvudorten Prag till kvartsfinalen mot Ryssland. En tågresa på några timmar till Ostrava – och ett plötsligt slut på turneringen.

Den gången fanns Joel Lundqvist också med på tåget, precis som alla journalister.

ANNONS

Skillnaden? I år åker spelarna först, journalisterna på tåget efter. Inga intervjuer, inget som kan störa uppladdningen. Detaljer som kan skava är bortfilade.

SCHWEIZ, SOM OVÄNTAT plockade andraplatsen i gruppspelet, väntar i AccorHotels Arena. 15 000 kan se hockey där, men om du jämför publikdraget i Paris med Köln så är det som att jämföra en ömsint kärleksviskning i örat från Mireille Mathieu med en ravefest med Scooter i DJ-båset.

Det kommer inte att vara samma massiva publikstöd i Frankrike som i Tyskland.

Det märker förstås spelarna, men det ska inte behöva betyda nåt för själva hockeyn. Schweiz ligger, precis som många lag i nationella serien NLA, och tjuvar i väntan på kontring. Kanske inte så konstigt, då 19 av spelarna i truppen plockats just från NLA.

Men jag minns också när Frölunda åkte ner till Dick Axelsson och HC Davos för semifinalmöte i Champions Hockey League – och stängde schweizarnas spel totalt. Det kan ha varit den bäst taktiskt genomförda matchen (5–0-seger!) under Roger Rönnbergs fyra år som coach i klubben – och kan Tre Kronor spela på liknande sätt så är semifinalen klar.

DET FINNS EN hel del spelare som jag vill ska kliva upp i nivå. Svenska backarna ses som turneringens bästa, men har inte levererat särskilt mycket framåt. Oliver Ekman Larsson, Victor Hedman och John Klingberg har mer i sig och måste visa det nu.

ANNONS

Även framåt saknas en del, särskilt i powerplay.

Sverige har satt 15 procent av sina försök – och det är inte alls bra för ett lag som ska vara med och slåss om guld. Jämför det med Rysslands magiska 54.17 procent – alltså mål i fler än hälften av försöken! Kanada kommer strax därefter med 48.00 …

TILL SIST: Jag tror ändå att förbundskapten Rikard Grönborg sover gott inför kvartsfinalen på torsdagskvällen. Han somnar med vetskapen att Tre Kronor har de bästa matcherna kvar.

Vi säger 5–2 till Sverige – och ses på ravefest i Köln i helgen.

Plus

54 procent. Ryssland är min största favorit till guldet – även om de effektivt stängdes ner av USA i gruppspelet. Ge inte bort numerära överlägen – för då blir det mål i fler än hälften!

Minus

15 procent. Som sparränta på banken hade 15 procent varit fantastiskt, men i powerplayeffektivitet för Tre Kronor under ett VM är det mer som bankens verkliga sparränta. Uselt, alltså.

ANNONS