Biranvand minns kollapsen 2010

ANNONS
|

Enligt väderlekstjänsten Foreca kommer löparna i Göteborgsvarvet att få det hett om öronen.

–Mitt på dagen kan det bli uppåt 22–25 grader, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Den väntade temperaturen är i skuggan.

–I solen kan det bli ett par grader varmare, förklarar Erik Rindeskär.

Någon avkylande regnskur är inte att räkna med för löparna, vilket innebär en hög risk för överhettning – och uttorkning. 2010 svängde Yavar Biranvand in på upploppet. Han var varm och seg i benen, men ville ändå spurta. Plötsligt låg han på marken.

– Jag minns inte så mycket. Fram till upploppet hade det gått ganska bra, även om benen kändes som spaghetti. Men sedan när jag ökade ännu mer så blev det bara svart. Nästa sak jag kommer ihåg är att jag låg på marken och skrek. Jag visste inte var jag var, säger han.

ANNONS

Funktionärerna tog hand om Yavar, gav honom vätska och vallade runt honom i skuggan.

– Jag fick gå runt i säkert en halvtimme. Och det var väldigt många som gjorde det, minns han.

Misstaget han gjort var att dricka för lite under loppet. Han ville inte förlora tid. Hans tips till dagens löpare är därför att dricka vid varje station.

– Och håll ett jämnt tempo under hela loppet. Gå inte ut för hårt. Och spurta inte för hårt om det är varmt.

Arrangörerna av Göteborgsvarvet vill såklart undvika en upprepning av 2010. Därför utgår man från att det blir 25 grader och sol i sin planering.

–Men det skall blåsa en del och det är ju bra för löparna, säger Mattias Grahn, marknadsansvarig på Göteborgsvarvet.

Claes Mangelus är tävlingsläkare för Göteborgsvarvet. Han har varit med sedan 1980-talet och sett det mesta av kollapser, skrapsår och stukningar.

–Det absolut viktigaste är att dricka ordentligt inte bara innan utan även under loppet– och ta även med vatten till starten. Väntan där kan bli lång och varm, säger han.

På lördagsmorgonen lovade fortfarande vädersajterna i Sverige, Norge, Danmark och Finland temperaturer på upp mot 25 grader i Göteborg under dagen. SMHI varnar för ett par millimeter regn, men med största sannolikhet håller sig asfalten torr under årets Göteborgsvarv.

ANNONS
ANNONS