Emma Emanuelsson tillsammans med Benedetto under Grand Prix-finalen i Billdal.
Emma Emanuelsson tillsammans med Benedetto under Grand Prix-finalen i Billdal.

Billdal laddar för dubbla SM

Efter tre år som en deltävling i Volkswagen Grand Prix väntar nu en ny utmaning för Billdals ridklubb nästa år. – Det blir SM både för ponny och häst. Det känns jätteroligt, säger tävlingsledare Carina Olofsson.

ANNONS
|

Billdal Horse Show är precis över och det är full ruljans i ridhuset för att städa undan efter årets arrangemang. Men Billdals tävlingsledare Carina Olofsson är redan ett år framåt i tanken.

– Jag är redan igång i huvudet och planerar, säger hon.

För nästa år blir det inte Volkswagen Grand Prix, utan i stället har klubben ansökt och fått äran att arrangera dubbla svenska mästerskap.

– Det blir först Ponny-SM i vecka 44 och veckan efter häst-SM. Det är fantastiskt roligt. Vi hade SM 2013 och då var det så fullt överallt att människor fick vända i dörren. Nu ska vi få till fler platser.

ANNONS

Det ett år fram i tiden, men först får årets arrangemang en fin utvärdering. Inte minst från klubbens enda ryttare i söndagens Grand Prix-final.

– Det är en tävling som man ser fram emot varje år, säger Emma Emanuelsson.

Hon tog sig till söndagens hoppning som sista ekipage efter ett jobbigt kval, men revanscherade sig rejält i finalen tillsammans med Benedetto. Tillsammans hade de ett nedslag och hamnade precis utanför winning round på en sjunde plats.

– Det var väldigt nära. Det som skiljde var en retlig rivning på ett av de lättaste hindrena som han rullar av. Men han hoppade jättefint och jag är så nöjd med hur han presterade.

Efter en ruskig olycka i början av året då hon bröt nacken har hon kämpat sig tillbaka och började tävla igen i somras. På fredagen tog hon en fin tredjeplats tillsammans med Benedetto i 1.45-hoppningen.

– Nu börjar det kännas som vanligt. Hästarna har ju inte heller varit igång, så de har också varit lite ringrostiga som jag.

Sedan årsskiftet representerar hon Billdals ridklubb igen efter att ha ridit för Jump club i Enköping.

– Det var min syster som var med och startade Jump Club så det var därför jag var med där. Men Billdal är egentligen min hemklubb och har alltid varit det. Så nu kände jag att de får klara sig själva. Det var dags att komma hem, säger Emanuelsson.

ANNONS

Här närmast väntar tävlingen i Elmia, som arrangerar den sista deltävlingen i Volkswagen Grand Prix om en och en halv vecka.

– Jag har två unghästar som kvalat in och väntar på besked om Benedetto får gå där. Sedan är det SM två veckor efter det.

ANNONS