Vårens operation av bihålorna har gjort att Calle Halfvarsson känner sig extra laddad inför vintern.
Vårens operation av bihålorna har gjort att Calle Halfvarsson känner sig extra laddad inför vintern.

Bihåleoperation öppnar vägen för medalj

Från Operation Bihålor till Operation OS-guld. Med vidgade luftvägar ska Calle Halfvarsson täppa till tvivlande trutar.

ANNONS
|

Förutom norska antagonister är det främst operationen av bihålorna som Calle Halfvarsson har fått prata om under försäsongen.

Inte Sågmyras skidfantom emot – som har fått en mental kick av nystarten.

”En ny karriär – och en ny Calle.” Det är längdåkaren Halfvarssons egna ord om betydelsen av vårens ingrepp som ska minska förkylningarna och ge rätt förutsättningar för att nå den efterlängtade individuella mästerskapsmedaljen.

- Det blir viktigt mentalt, att man ska hålla sig friskare nu.

ANNONS

"Jag blir inte täppt"

Sjukdomar har kantat hans karriär och när det kommer till OS och VM har det skrivits mest om förkylningar och magsjuka.

Efter förra säsongens nya bakslag ville han få till en förändring.

Lösningen blev en operation av bihålorna. Resultatet har han redan märkt.

- Det känns som det är lättare, flödet i näsan. Jag blir inte täppt.

- Förut när man blev sliten efter mycket träning blev man snabbt täppt i näsan, det har jag inte blivit nu. Jag hoppas och tror mycket på det här.

Han har kunnat träna mycket hårdare i sommar än samma period i fjol, då han fick smyga igång flera gånger efter förkylningar.

- När jag tog det lugnare med träningen fick jag nån liten formtopp till Lillehammar, och den kom lite fel. Jag tyckte inte jag var i nån superform men det blev lite för mycket. Jag hade för lite träning bakom mig, sen får man lite hybris när det går bra och vill träna ännu hårdare. Då blev jag sjuk igen, säger han om fjolårets succéstart med två VC-segrar.

ANNONS

Siktar på första individuella medaljen

Rätt mat, sömn samt ”c-vitamin, bär och annat bra” är andra faktorer han är noga med för att visa världen vad en frisk Calle Halfvarsson kan prestera när det gäller som mest.

- Självklart är OS det största. Jag har ju vunnit i världscupen men inte tagit någon individuell medalj i något mästerskap. Jag tycker jag har den kapaciteten men har inte varit riktigt nära, aldrig nån spurt eller nära i tid. Jag har inte fått till det, och det är många år nu…

TT: Är det något som sätter sig mentalt?

- På så sätt känns det bra med den här nystarten att fokusera på. Jag känner ju att jag inte kan bli sjuk nu, säger han och tänker efter:

- Men så kanske man inte ska säga heller. För två somrar sedan kändes det också bra och då pratade jag med farfar om det och sa att jag kan nog inte bli sjuk i år, tre dagar senare var jag förkyld.

ANNONS

Självförtroendet hos en frisk Calle har vi hört flera gånger, även grannarna i Norge. Att sticka ut hakan är inget hans räds, speciellt inte den nya Calle.

OS-sprint största guldchansen

I OS ser han den klassiska sprinten som ett guldlopp för egen del.

- Det har gått bra förut och jag tycker det ska passa mig riktigt bra, Jag kan ju köra det mesta men klokast är väl att välja några lopp och vila från några.

Men en stafett missar han inte gärna, speciellt inte en spurt mot Norge.

- Det är bara guldet som gäller i stafett i mina ögon. Att slå Finland i VM senast är inget jag går och njuter av nu direkt.

TT

Fakta: Calle Halfvarsson

Född: 1989

Klubb: Sågmyra SK

Bor: Falun

Familj: Flickvän Jennie Öberg

Världscupsdebut: 2008

Meriter: 3 st världscupsegrar, JVM-guld sprint, SM-guld 50 km. Två silver och ett brons i VM-stafett.

ANNONS