Semifinalen påminner Edin om tung förlust

Fyra år har passerat sedan OS i Sotji. Men för skippern Niklas Edin svider semifinalförlusten fortfarande lika mycket nu som då.

ANNONS
|

Vinster och förluster är olika på alla möjliga vis. Vissa etsar sig fast i minnet längre än andra, vissa går inte att reparera eller sluta glädjas åt oavsett vad karriären erbjuder längre fram.

Niklas Edin verkar kategorisera sina matcher på det viset.

Och när han och medspelarna Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå och Oskar Eriksson nu är i OS-semifinal i Pyeongchang påminns 32-åringen om sin allra värsta förlust: Semifinalen mot Storbritannien i Sotji 2014.

- Då hade vi några lägen att ta tre poäng och gå upp i ett stort läge, nästan avgöra matchen i sjätte omgången. Men vi missade den hårfint och det blev en nagelbitare hela lägen vägen in. Sedan hade vi en till hårfin miss på slutet, säger han.

ANNONS

Tyngsta förlusten

Mötet med britterna slutade 5–6 och lag Edin fick till slut nöja sig med att lämna Ryssland med bronsmedaljer i väskorna.

Men minnet av turneringen kretsar ändå oftast kring den där semifinalen, där laget precis som i Sydkorea hade fördel av hammaren (sista sten i första omgången).

- Vi var vi storfavoriter och torskade på ett riktigt snöpligt sätt. Sådant händer, men det var en av de tyngre förlusterna som jag har åkt på, säger han.

- Den kommer jag aldrig komma över, oavsett om jag vinner två OS-guld.

Kanada i final?

I semifinalen i OS väntar vinnaren från särspelet mellan Storbritannien och Schweiz.

Det innebär att Edin och & Co först kan få medaljkonkurrenten Kanada, som slutade tvåa på sex vinster, vid en eventuell final eller bronsmatch.

- Kanada är det starkaste laget. Det är inget att snacka om. De ligger trea på världsrankningen och har vunnit två VM-guld och har en högsta nivå som är väldigt svår att matcha, säger Edin.

ANNONS

- Spelar vi bra har vi en bra chans mot alla, utom mot Kanada där det är väldigt jämnt och nära 50–50. Favören av sista stenen kan vara den avgörande skillnaden.

Men just nu, och precis som tidigare i turneringen, handlar tillvaron om en match i taget och därmed hamnar allt fokus på torsdagens semifinal.

- Vi har ett väldigt ungt lag, två har inte varit med på OS förut, och att försöka vinna semifinalen är just nu vårt största mål i våra karriärer. Skulle vi vinna eller förlora så sätter vi upp en ny målsättning med att vinna nästa match.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: OS-curlingens slutspel

Sverige mot vinnaren i särspelet mellan Schweiz och Storbritannien.

Kanada mot USA.

Semifinalerna spelas på torsdagen, bronsmatchen på fredag och finalen lördag.

ANNONS