Berisha gjorde historiskt mål för Kosovo

|

Valon Berisha är född i Malmö, har gjort 20 landskamper för Norge och fick bara några timmar innan avsparken i VM-kvalet mellan Finland och Kosovo klartecken av Fifa att spela för Kosovo.

60 minuter in i nationens första tävlingsmatch sköt han in det historiska målet som innebar 1–1 mot Finland på bortaplan.

Normalt kan man inte byta nationalitet om man redan har spelat i ett landslag. Men eftersom Kosovo är nyinvalt i Fifa har undantag getts – men besluten har dragit ut på tiden.

Backe kritisk till Fifa

Berisha var långt ifrån den enda spelaren att få sent besked från Fifa. Ytterligare en handfull, däribland målvakten Samir Ujkani, fick klartecken tidigare på måndagen.

Finlands förbundskapten Hasse Backe var inte nöjd med hur Internationella fotbollsförbundet skött hanteringen av Kosovo.

- Det är en total katastrof från Fifa, sade han till The Guardian inför matchen.

I matchen, som även var Backes första tävlingsmatch med Finland, var det finländarna som började bäst. Paulus Arajuuri gav också hemmalaget ledningen efter knappt tjugo minuter, på en av alla chanser som skapades men så ofta sumpades.

"Har varit svårt"

I den andra halvleken kom Kosovo ut med mer energi och tog över chansskapandet. Men det var inte förrän läget skulle komma från elvameterspunkten som utdelningen kom, efter att Thomas Lam dragit ner den ständigt hotande Bernard Berisha.

Valon Berisha slog straffen hårt upp i krysset – ett historiskt mål för 23-åringen som till vardags spelar i Salzburg.

- Fotbollsmässigt tycker jag att det är skönt att lyckas prestera så pass bra med de svårigheter vi haft. Det finns inga ord. Det har varit svårt, säger Kosovos förbundskapten Albert Bunjaki i Eurosport.

1–1 stod sig och Kosovo har därmed tagit sin första poäng i sin första tävlingsmatch.

- Det är klart att det är viktigt med en bra start, med lite tur hade kunnat få tre poäng. Men med de svårigheterna vi har haft känns en poäng känns som tre, säger Bunjaki.