Leksandsjubel efter Jon Knuts 4–1-mål mot Mora i första kvalmatchen till SHL.
Leksandsjubel efter Jon Knuts 4–1-mål mot Mora i första kvalmatchen till SHL.

Leksand nära knäckas av utvisningarna

Leksand fick en perfekt start i Slaget om Siljan när Mora besegrades med 5–2. Trots massor av utvisningar och ett stundtals intensivt tryck från Mora.

ANNONS
|

Leksand vann trots att Mora fick elva möjligheter i powerplay. Dessutom missade Moras David Kase en straff. Mora vann skottstatistiken med 36–19. Därför var det lika mycket glädje bland leksingarna som ångest i Moras omklädningsrum efter matchen.

- Våra killar gjorde en heroisk insats i boxplay. Men vi måste göra något åt våra utvisningar, säger Leif Carlsson och fortsätter:

ANNONS

- Vi hade problem med SHL-nivån som domarna dömer på. Det var inget fel på domsluten, utan vi måste lära oss den här nivån, som att det exempelvis inte går att omfamna motspelarna lika mycket som man får göra i hockeyallsvenskan. I dag kunde utvisningarna gjort att det slutat illa för oss.

Leksand ledde med 1–0 i första periodpausen trots att Mora dominerade rejält i inledningen av matchen. Men i takt med att Leksand klarade det ena numerära underläget efter det andra växte laget in i matchen.

40 minuters behandling

Den store matchvinnaren var målvakten Tex Williamsson som storspelade och var en enorm trygghet för Leksand. Efter matchen meddelade lagledningen att han skulle få behandling i 40 minuter för att vara i bra form till onsdagens returmöte.

Leksands andre matchvinnare blev 18-årige Filip Johansson, den ende spelaren på plan med galler på hjälmen. I honom har Leksand en back som kan skjuta effektivt från blålinjen. Något som laget saknat tidigare i vinter.

- Det behöver inte vara hårda skott, bara man får igenom pucken. Det är något man får träna på varje dag, säger Filip Johansson.

ANNONS

Nu fick han utdelning på den träningen.

I andra perioden sköt Filip Johansson först ett löst skott som Alex Friesen styrde i mål. Några minuter senare sköt han igen från blålinjen. Pucken gick i mål bakom Moras målvakt Christian Engstrand, som var skymd bakom Friesen.

Ska nollställa

Två avgörande mål för Leksand, tack vare en junior som i vinter blivit allt viktigare för sitt lag.

- Ja, nu går det bra för mig. Men jag har också bra spelare som hjälper mig, som min backkollega Patrik Norén, säger Filip Johansson.

Han var snabbt ute och joggade ner efter matchen.

- Ja, detta är bara en seger i en lång matchserie. Det gäller att snabbt ställa om kroppen till onsdagens match.

Hans inställning låter som musik för tränaren Leif Carlsson, som pratade om att nollställa laget.

- Ja, precis som vi gjorde efter förra veckans förlust mot Oskarshamn. Nollställa och börja om.

ANNONS

Moras tränare Mats Lusth var sammanbiten efter matchen. Han pekade på problemet som Mora haft hela säsongen: måltorkan.

- Vi måste bli hetare på andra- och tredjepuckarna för att på det viset skapa mer kaos i motståndarlaget. Spelmässigt var det annars bra, säger Lusth.

TT

Fakta: Slaget om Siljan

Direktkvalet till SHL avgörs i bäst av sju matcher. Mora har hemmaplansfördel.

Måndag 26 mars: Mora–Leksand, 2–5.

Onsdag 28 mars: Leksand–Mora.

Fredag 30 mars: Mora–Leksand.

Söndag 1 april: Leksand–Mora.

Eventuellt tisdag 3 april: Mora–Leksand.

Eventuellt torsdag 5 april: Leksand–Mora.

Eventuellt lördag 7 april: Mora–Leksand.

ANNONS