Xavi har en hel del att stå i för att få ordning på Barcelona. Storklubben är ute ur Champions League efter förlusten borta mot Bayern München.
Xavi har en hel del att stå i för att få ordning på Barcelona. Storklubben är ute ur Champions League efter förlusten borta mot Bayern München. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Barcelonas tunga fall – ute ur Champions League

Tränaren Xavi vet det nog bättre än någon annan. Få kan sin klubb som han. Barcelona är långt från den fotbollens maktfaktor klubben länge var – och väldigt hårt arbete krävs för att hitta en väg tillbaka. I Champions League är säsongen över.

ANNONS

Ingen har spelat fler matcher för klubben än Xavi. Under 17 år hann han med 767 matcher, en siffra som enbart överträffats av Leo Messi.

Med Xavi radade Barcelona upp titlar och vann bland annat Champions League fyra gånger.

Men då var då och nu är nu.

Den klubb han tidigare i höstas tog över är en skugga av den han spelade för och den senaste motgången svider ordentligt, men den var också symptomatisk för tillståndet på Camp Nou.

Ett smärtsamt uttåg

Barcelona är utslaget redan efter gruppspelet i Champions League – och det för första gången på 20 år. Den krisande storklubben föll tungt – 0–3 – i snöyran på ett folktomt Allianz arena.

ANNONS

– Det är ett skitresultat och de hade kunnat göra det ännu värre., säger Barcelona-försvararen Ronald Araújo till Movistar.

– Det är sant att just nu är vi inte bland de bästa lagen i Europa. Nu är vårt mål att vinna Europa League. Vi måste gå ut och försöka vinna den.

Thomas Müller och Leroy Sané förde Bayern München till 2–0 redan i halvtid. I och med att Benfica ledde – och till slut vann – med samma siffror hemma mot Dynamo Kiev var chansen att gå vidare tunn som ett enskilt A4-papper.

Det var inte i ett vintrigt och pandemidrabbat Bayern som Barcelona satte sig i klistret.

Hela hösten har varit svag. Klubben går illa i La Liga, sparkade Ronald Koeman och har svåra ekonomiska problem. Två gjorda mål och nio insläppta på sex matcher avslöjar också hur illa ställt det är.

18-årige Jamal Musiala strödde salt i såren när han ökade till 3–0 i andra.

Europaspel blir det hur som helst senare i vinter. Tredjeplatsen innebär medverkan i Europa League – men med Barcelonas mått mätt väntar ett besök på cupfotbollens bakgård.

Elanga startade

Kul för honom och svensk fotboll: Tonårstalangen Anthony Elanga, 19, spelade från start i Champions League, i Manchester Uniteds gruppavslutning – 1–1 mot Young Boys på Old Trafford.

ANNONS

Mer svenskt:

+ Gabriel Gudmundsson spelade från start när Lille kvaddade Wolfsburg borta med 3–1, gick fram till gruppseger och vidare spel i åttondelsfinalen om några månader. Försvararen byttes ut halvvägs in i andra halvlek.

+ Landslagets vänsterback Ludwig Augustinsson fick 53 minuter för Sevilla, men plockades av när klubben var tvunget att satsa framåt efter Noah Okafors ledningsmål för Salzburg.

Uppskjutet i Bergamo

Det gick inget vidare. Joan Jordán fick sin andra varning i 66:e minuten och ett decimerat Sevilla förlorade med 0–1.

Sevilla får nöja sig med Europa League, en turnering klubben trivs i och har vunnit fyra gånger. Räknas gamla Uefacupen in blir det sex triumfer.

Mötet mellan Atalanta och Villarreal ställdes in på grund av det kraftiga snöfallet i Bergamo. Villarreal behöver en poäng för att säkra andraplatsen bakom Manchester United.

Ett nytt försök görs på torsdag.

Fakta: Klubbarna som gått vidare

De 15 klubbar som är klara för åttondelsfinaler i Champions League i februari: Ajax, Atlético Madrid, Bayern München, Chelsea, Real Madrid, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Paris Saint-Germain, Sporting Lissabon, Benfica, Lille, Salzburg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS