Vittsjös Hannah Wilkinson i rött. Arkivbild.

Banusic självkritisk efter Vittsjös knock

I fjol inledde mästarlaget Linköping damallsvenskan med fem raka segrar. I år kom första förlusten redan i seriens andra omgång – Vittsjö stod för en imponerande insats i 3–2-segern hemma i Skåne.

|

Linköping saknade skadade landslagsstjärnorna Kosovare Asllani och Lina Hurtig. Men LFC – som har vunnit SM-guld två år i rad – mönstrade ändå ett starkt lag på Vittsjö IP.

Landslagsmittfältaren Marija Banusic sköt matchens två första mål efter mindre än 25 minuters spel och östgötskorna såg ut att gå mot en andra raka seger i damallsvenskan efter 1–0 i premiären mot Växjö.

Så blev det inte.

"Slappnade av"

I stället stod det skånska hemmalaget – som spelade 1–1 i premiären borta mot Kristianstad – för en mäktig vändning.

Anfallaren Linda Sällström satte 1–2 i 26:e matchminuten och 2–2 i 53:e innan hennes nyzeeländska anfallskollega Hannah Wilkinson avgjorde med sitt 3–2-mål i 77:e.

- Det var som om vi slappnade av för mycket efter våra två mål. Sen saknade vi tryggheten. Det syntes ju. Att vi inte lärde oss något av de alla lägen som de skapade säger rätt mycket. Det är bara att åka hem och lära oss att spela fotboll igen, säger bortalagets tvåmålsskytt Marija Banusic till Norrköpings Tidningar.

Ytterligare favoritfall

Det blev favoritfall även i Eskilstuna där hemmalaget – i fjol trea i damallsvenskan – förlorade med 1–2 mot fjolårsfyran Piteå. Anfallaren Cecilia Edlund satte 1–0 för Norrbottenlaget strax innan halvtidsvilan och norska mittbacken June Pedersen sköt säkert 2–0 efter knappt en timme.

Eskilstuna fick in ett reduceringsmål på tilläggstid i andra halvlek genom yttermittfältaren Felicia Karlsson, men närmare än så kom aldrig hemmalaget.

Piteå – som hemmabesegrade nykomlingen IFK Kalmar med 2–1 i premiären – är tvåa i tabellen bakom Hammarby. De är de enda två lagen med full pott, sex poäng, efter två spelade omgångar.