Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint på presskonferens i Berlin.
Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint på presskonferens i Berlin.

Bahta till EM: "Vet inte hur hon orkar"

EM-aktuella friidrottaren Meraf Bahta får tävla i EM. Men klarar hon av att ta medalj i sitt tredje raka EM?

ANNONS
|

Långdistanslöparen Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsreglerna efter att hon fått tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år.

Men förseelsen räknas inte som grov, och hon är därför inte avstängd under utredningen, som inte kommer att vara klar förrän om ett par veckor. Bahta kommer därför att ställa upp i EM i Berlin, där hon ska springa 10000 meter på onsdag och 5000 meter på söndag.

– Vi har pratat med både EAA (Europeiska friidrottsförbundet) och IAAF (det internationella) och bägge säger att hon är välkommen att tävla under utredningen, säger Torneklint.

– Även dopingkommissionen har gett klartecken och därför har vår styrelse tagit det här beslutet.

ANNONS

Inte oanträffbar

Om det hade handlat om allvarliga dopningsbrott eller om hon haft dopningsmedel i kroppen, då hade hon stängts av direkt, säger Torneklint.

– Hon lämnade in kvartalsrapport en månad för sent. Hon har inte varit oanträffbar, enligt förseelsen, säger Torneklint.

– De andra två tillfällena har hon varit på våra läger, men det har stått att hon varit på annan plats. Hon har inte försökt hålla sig undan, säger Torneklint, som också berättar att Meraf Bahta dopningstestats 19 gånger det senaste året.

Detta är första gången som friidrotten haft någon tävlande som bommat tre gånger.

– Nästan samtliga aktiva har haft en bom någon gång. Vi har haft några som legat på två tidigare. Tre bommar är mycket.

"Känner frustration"

Systemet är dock inte helt enkelt, enligt Torneklint. Sista halvåret har många bommat trots att de trott att de gjort rätt, säger hon.

– Vi känner stor frustration. Det är en extremt stressande fråga för aktiva och för oss som förbund, det ger oss mycket jobb.

Hon säger att förbundet försöker stötta aktiva som inte själva klarar av att sköta rapporteringssystemet. Bahta kan inte engelska och har en person som hjälper henne. Ändå har det blivit så många som tre missar.

– Vi måste jobba ännu hårdare med den här frågan. Jag har föreslagit att vi för några aktiva skulle få testa ett annat system, som "hitta min iphone" eller liknande, så kan man se timme för timme var någon befinner sig, men tyvärr gick det inte. Vi jobbar vidare med tanken för dem som har bekymmer. Annars kanske vi måste ha en egen person som tittar på det här och följer idrottarna.

ANNONS

Bakgrund: Det här har hänt

Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.

Fallet ligger hos Riksidrottsförbundets dopningskommission som tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som eventuellt utdelar straff.

Under utredningen är Bahta fri att tävla enligt reglerna (inte automatisk avstängning under utredning för vistelserapporteringsbrott) – så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.

Förbundet har skickat in en begäran om omprövning till dopningskommissionen.

I begäran anges personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.

28-åringen har de senaste veckorna varit på höghöjdsläger i schweiziska St Moritz. Hon väntas komma till Berlin på tisdag. På onsdag ska hon springa 10000 meter och nästa söndag 5000 meter.

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

I Sverige använder just nu 47 friidrottare vistelserapporteringssystemet.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Fakta: Meraf Bahta

Född: 24 augusti 1989 i Eritrea. 2008 flydde hon oroligheterna i hemlandet och kom till Sverige. I december 2013 blev hon svensk medborgare.

Bor: Kode (Kungälv) och Göteborg.

Klubb: Hälle IF.

Tränare: Ulf Friberg.

Personbästa: 14.49,95 på 5000 meter, 31.13,06 på 10000 meter.

Främsta meriter: Guld i EM på 5000 meter 2014, silver i EM på 5000 meter 2016, sexa på OS på 1500 meter 2016. Svensk rekordhållare på 2000 meter, 3000 meter (ute och inne), 5000 meter och 10000 meter. Sverigetvåa genom tiderna på 1500 meter med 4.00,49. Brons på terräng-EM 2014.

ANNONS