Bahta bästa friidrottssvensk i OS

Meraf Bahta från Stenungsund är en av få svenska som motsvarat förväntningarna i OS. Hon slutade sexa på 1500 meter – och såg stark ut på upploppet. – Jag hade mer kraft, men det hjälper inte när det är för sent, säger hon till GP.

ANNONS
|

Bahta, som vann EM-silver på 5000 meter i somras, valde att satsa på 1500 meter i OS. Ett vågspel med mer att förlora, men också mer att vinna. Och hon skaffade sig en bra position som fjärde löpare de första varven, innan hon plötsligt föll tillbaka på nionde plats.

– Det gick väldigt långsamt i början, men vid 700 meter ökade farten och där hänger jag inte på riktigt. Jag tappar lite i kurvan och de kommer lite för långt före mig. Jag är glad, men besviken att det var helt stängt där vid 700 meter. Jag hade kunnat hänga på där. Jag försökte höja farten och ta en bra plats med 200 meter kvar, men det var för sent, säger Bahta.

ANNONS

Hon avslutade loppet starkt och gick i mål som sexa på tiden 4,12,59.

– Ja, det är jag nöjd med. Men lite besviken att jag inte hängde på hela vägen. Men det är mitt första OS, så jag är väldigt nöjd med en sjätteplats.

Ändå grämde Bahta sig att hon inte var mer på hugget när tåget gick med knappt två varv kvar.

– Om jag hade varit lite närmare där så hade jag orkat hänga med. Jag visste innan loppet att det skulle hända, jag var förberedd, men det blev inte som jag tänkte ändå. Jag hade mer kraft, men det hjälper inte när det är för sent. Bahta satsar nu vidare mot Diamond League, Finnkampen, inomhus-EM och nästa år VM i London.

Hon säger att 1 500 meter är den distans hon helst springer framöver, och tror själv att hon kan utmana de allra bästa i framtiden.

– Ja, det går nog. Ja, varför inte, jag måste träna hårt och då kan det säkert bli en medalj hoppas jag.

ANNONS