"Bagarn" tillbaka i landslaget

ANNONS
|

Enligt flera källor till GP gör Magnus "Bagarn" Johansson comeback som assisterande förbundskapten för damlandslaget. Nyheten kommer att presenteras i samband med EM-kvalet hemma mot Österrike i eftermiddag.

- Inga kommentarer, säger Magnus Johansson till GP.

Frågan är känslig. I december 2010 var Sverige ett monsterlag som mosade sönder allt motstånd och vägrade släppa mantrat ”En match i taget”. Då fanns Magnus Johansson med på bänken och tillsammans med förbundskapten Per Johansson satte han en vinnande prägel på truppen.

Den taktiska planen var spikad: Rakare anfall, fler kontringar och snabbare uppspel. Det vikigaste av allt var tydliga roller, gemenskap, ansvar och förmåga att skapa vinnarkultur. Ingredienser som ledde fram till en historisk EM-final. Ett par veckor efter succén valde Magnus Johansson att hoppa av på grund av tidsbrist. Han ersattes av beteendevetaren Anders Lundin, som tidigare varit med och byggt upp det framgångsrika landslaget.

ANNONS

Men VM i Brasilien i december förra året blev en besvikelse. Lundin fick kritik från flera håll. Bland annat har hans tafatthet under timeouterna diskuterats. Samarbetet mellan Per Johansson och Lundin ifrågasattes, coachningen upplevdes som rörig. I media fick Magnus Johansson frågan om han var intresserad av en comeback och spekulationerna var igång.

Utåt sett har Stefan Lövgren stått bakom Anders Lundin. Men efter utvärderingen av VM, som bland annat diskuterats under veckans landslagssamling, har ledningen insett att en förändring måste till. Om fyra månader drar OS igång och Sverige har svårt att hitta tillbaka till spelet som ledde ända till EM-final.

- Det vill jag inte kommentera. Vi ska prata framtid, planering och tiden fram mot OS, säger Stefan Lövgren som reaktion på GP:s påstående att "Bagarn" är tillbaka.

Frågan är hur långsiktigt förbundet tänker. Finns det en framtid för Johansson och Johansson även efter London?

För ett par veckor sedan blev det klart att Magnus Johansson lämnar Sävehofs damer och tar över klubbens herrlag efter sparkade Mikael Franzén. Det i sin tur innebär en helt annan agenda och helt annat upplägg.

Peter Möller, Sävehofs sportchef, vill inte kommentera hur klubben tänkt, men om Magnus Johansson får en förfrågan från förbundet står Sävehof bakom honom.

ANNONS

- Det får vi diskutera då. Skulle den frågan bli aktuell så är det inte några problem, säger Möller.

ANNONS