Sverige ser ut att få arrangera EM-handboll både 2026 och 2028.
Sverige ser ut att få arrangera EM-handboll både 2026 och 2028. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Bäddat för två nya EM-turneringar i Sverige

Handbollsfesterna ser ut att avlösa varandra i Sverige framöver. Dubbla VM väntar 2023 och nu är det också bäddat för EM på svensk mark både 2026 (herrar) och 2028 (damer).

ANNONS
|

Än är inget klubbat formellt, men eftersom Spanien/Portugal och Schweiz har slagit ihop sina tidigare bud för att gemensamt söka herrarnas EM 2028 finns nu bara en kandidat kvar för att arrangera EM 2026. Det är Danmark, Norge och Sverige som tillsammans vill stå värd för EM, med Kristianstad och Malmö som svenska spelorter och danska Herning som finalort, skriver Europeiska handbollsförbundet (EHF).

Samma länder är också ensam kandidat till damernas EM 2028, då med Helsingborg och Göteborg som blågula värdstäder. Oslo väntas ta hand om finalspelet då.

"Det ställs högre krav än någonsin på arrangörsländerna, värdstäderna och arenorna och i takt med att mästerskapen också växer gällande antal lag är glädjande att vi har ett så bra samarbete med Danmark och Norge", säger Stefan Lövgren, vd för Svenska handbollslandslaget AB, i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Inom svensk handboll finns det en tydlig strategi att arrangera mästerskap på hemmaplan och det känns fantastiskt att vi kommer att kunna skapa handbollsfester i absolut världsklass framöver", fortsätter han.

Ett definitivt beslut om värdnationer för EM-turneringarna 2026 och 2028 fattas på EHF:s kongress i Wien den 20 november.

2021: VM, damer, Spanien, 1–19 januari.

2022: EM, herrar, Slovakien och Ungern, 13–30 januari.

EM, damer, Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro.

2023: VM, herrar, Sverige och Polen.

VM, damer, Sverige, Norge och Danmark.

2024: EM, herrar, Tyskland.

EM, damer, Österrike, Ungern och Schweiz.

2025: VM, herrar, Kroatien, Danmark och Norge.

VM, damer, Tyskland och Nederländerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS