Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under talet där han meddelar landets diplomatiska OS-bojkott.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under talet där han meddelar landets diplomatiska OS-bojkott. Bild: AP/TT

Fler länder bojkottar OS – Sverige avvaktar

Storbritannien, Australien och Kanada följer USA:s exempel och bojkottar vinter-OS i Peking diplomatiskt. Den svenska regeringen har inte tagit ställning till frågan om bojkott än. IOK-basen är dock nöjd över att ländernas aktiva stöds av sina regeringar.
– Resten är politik, säger Thomas Bach.

ANNONS

När TT frågar statsminister Magdalena Andersson (S) om Sverige tänker bojkotta OS i Peking diplomatiskt svarar hon:

– Det är något som vi behöver diskutera i regeringen. Vi har inte fattat något beslut än.

Hennes nyutnämnde idrottsminister Anders Ygeman (S) fick samma fråga av TT häromdagen.

– Vi har inte tagit ställning till OS överhuvudtaget och jag har inte fått någon inbjudan från den svenska olympiska kommittén, sade Ygeman då.

Tuffa reserestriktioner

Ygeman sätter också upp frågetecken för om reserestriktioner kan göra att det kan bli svårt att resa dit, vilket i sig kommer att begränsa antalet ministrar och andra officiella representanter på plats.

ANNONS

Hans företrädare Amanda Lind (MP) hade beslutat sig för att inte åka till vinter-OS, även om regeringen inte hade satt ner foten ännu.

– Jag kommer inte att åka, sade Amanda Lind strax innan hon avgick.

Även utrikesminister Ann Linde (S) har meddelat att hon inte tänker närvara vid OS i Kina.

USA gick i måndags ut och berättade att man inte kommer skicka några officiella representanter för den amerikanska regeringen till vinterspelen i februari "på grund av det pågående folkmordet och brotten mot mänskligheten i Xinjiang och andra brott mot mänskliga rättigheter".

Nu har både Australiens, Storbritanniens och Kanadas regeringar tagit samma beslut inför spelen som inleds om mindre än två månader.

– Många runt om i världen är extremt oroliga för den kinesiska regeringens upprepade brott mot mänskliga rättigheter. Därför skickar vi inga diplomatiska representanter till Peking-OS, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt AP.

"Resten är politik"

Kina rasar och har kallat USA:s åtgärd en komplott för att förstöra inför spelen.

– USA kommer att få betala för sina misstag, sade Kinas utrikesdepartements talesperson Zhao Lijian i tisdags.

Trots hoten väljer alltså Australien, Storbritannien och Kanada att gå samma väg. Ländernas regeringschefer säger dock att man stödjer sina OS-trupper. Det välkomnas av Internationella olympiska kommittén.

ANNONS

– Vi välkomnar att de aktiva kommer att vara där och att de stöds av sina nationella regeringar. Resten är politik, rena politiska beslut av varje regering, säger IOK-ordföranden Thomas Bach enligt Reuters.

Statsminister Magdalena Andersson (S) fick frågan om OS-bojkott på en pressträff med Finlands dito Sanna Marin. Inte heller Finland har bestämt sig om en diplomatisk diplomatisk bojkott.
Statsminister Magdalena Andersson (S) fick frågan om OS-bojkott på en pressträff med Finlands dito Sanna Marin. Inte heller Finland har bestämt sig om en diplomatisk diplomatisk bojkott. Bild: Heikki Saukkomaa/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS