Linus Omark vid Tre Kronors pressträff inför OS i Sydkorea.
Linus Omark vid Tre Kronors pressträff inför OS i Sydkorea.

Anonyma stjärnor ska bära Tre Kronor

Folkkära NHL-stjärnor har bytts ut mot KHL-spelare i medieskugga. Vem har egentligen koll på vad Sveriges OS-lirare gör till vardags?

ANNONS
|

Glöm NHL-stjärnorna. När första pucken släpps i OS så har Tre Kronor ett lag fyllt till brädden med hyllade spelare från SHL, schweiziska ligan – och främst KHL.

Visst är många av spelarna bekanta sedan tidigare. Linus Omark var med och tog VM-guld i fjol och är ett känt namn, men hur många har egentligen sett honom snurra upp motståndare för sitt Salavat Julajev från Ufa de senaste åren? Patrik Hersley är en av backstjärnorna i ligans bästa lag SKA S:t Petersburg, men vem har sett honom dundra in slagskott från blålinjen?

ANNONS

Nej, de svenska utlandsstjärnorna i OS befinner sig i medieskugga – trots att ligan är så stark.

- Det ska du få se. Det är hög klass på spelarna där och det ryska landslaget är fantastiskt, säger Linus Omark till TT.

"En världsliga"

Inte ens Joel Lundqvist, potentiell lagkapten (han axlade rollen i VM i fjol) och limmet som håller ihop truppen, har sett sina lagkamrater i öst.

- Media följer inte ryska ligan. Man blir uppdaterad när man ses på samlingar eller om man känner någon lite närmare. Överlag är bevakningen inget vidare. Det är ändå en världsliga, men man har inte superkoll, säger han.

Så hur skiljer sig den här gruppen från världsmästarlaget?

- Man funderar inte riktigt så. Vi känner varandra väl på och utanför isen. På VM kan det dyka upp spelare i kvartsfinalen under turneringens gång, nu vet vi att det är vi som ska göra det.

ANNONS

TT: Det låter bättre än alternativet.

- Som lag är det en trygghet att veta att nu går vi in med de här spelarna. Men sen är det väl ingen som har gjort ett OS, där är vi alla rookies.

"Bortglömd hemma"

Patrik Hersley, vars klubblag SKA kallas "Europas bästa" av förbundskapten Rikard Grönborg, menar att de svenska spelarna i KHL håller ihop.

- Ja, man snackar efter matchen. Vissa går man och käkar med. Så är det absolut, säger han.

Förutsättningarna är samma för alla lag i OS och Lundqvist, Omark och Hersley är alla inställda på att ta guld.

- Ja. Varje match kommer vi känna att vi kan vinna, menar Hersley.

ANNONS

Linus Omark tror att Tre Kronors kommer överraska tv-tittarna hemma i Sverige.

- Det ska vi. Spelar man i KHL blir man bortglömd hemma. Alla vi här är bra, det är därför vi är utomlands. Förhoppningsvis gillar de vad de ser.

TT

Fakta: Tre Kronors OS-trupp

Målvakter: Jhonas Enroth, Dynamo Minsk, Viktor Fasth, Växjö, Magnus Hellberg, Kunlun Red Star.

Backar: Staffan Kronwall, Jaroslavl, Mikael Wikstrand, Färjestad, Patrik Hersley, SKA S:t Petersburg, Johan Fransson, Genéve-Servette, Simon Bertilsson, Brynäs, Rasmus Dahlin, Frölunda, Erik Gustafsson, Neftechimik, Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk.

Forwards: Joakim Lindström, Skellefteå, Fredrik Pettersson, ZSC Lions, Pär Lindholm, Skellefteå, Dennis Everberg, Neftechimik, Joel Lundqvist, Frölunda, Alexander Bergström, Sibir Novosibirsk, Viktor Stålberg, Zug, Dick Axelsson, Färjestad, Oscar Möller, Skellefteå, Carl Klingberg, Zug, Anton Lander, Ak Bars Kazan, Linus Omark, Salavat Julajev, John Norman, Jokerit, Patrik Zackrisson, Sibir Novosibirsk.

ANNONS