Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Janne Andersson och hans VM-trupp inleder uppladdningen med en mjukstart i Stockholm.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Andersson mjukstartar i VM-pyjamasen

  Förbundskaptenen Janne Andersson kom till VM-samlingens första presskonferens med träningsoverallen på.

  Mjukisbyxor betyder i det här fallet också en mjukstart. Eller som Andersson kallar dagarna i Stockholm och de första trevande stegen mot det stora äventyret:

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Komma-igång-dagar.

  - Det är först på måndag det blir full fart framåt, i Båstad. Vi visste att det kunde bli kval och annat den här veckan, säger han.

  Ola Toivonen och Jimmy Durmaz samt Robin Olsen är inblandade i viktiga, avslutande klubblagsmatcher med Toulouse och FC Köpenhamn. Toulouse kvalar för att hänga kvar i franska ligan och spelar dubbelmöte (onsdag–söndag) mot Ajaccio medan FCK tar sig an Århus på fredag, en match där en Europa League-match står på spel.

  Trion ansluter till VM-truppen först till samlingen i Båstad. Dessutom har Victor Nilsson Lindelöf fått ledigt för att gifta sig i helgen och till bröllopsförberedelserna tar han med sig landslagskompisen John Guidetti som bestman och toastmaster.

  - Det var först inte tänkt att vi skulle samlas den här veckan, och därför planerade "Vigge" in bröllopet och det har vi den största respekt för. John Guidetti avviker i morgon, säger Janne Andersson.

  Inställd match

  Med fem VM-uttagna spelare borta och en Martin Olsson som dras med en infektion valde förbundskaptenen att kalla in Alexander Fransson till träningspassen på Stockholms stadion. Manfallet innebar också att han ställde in en planerad testmatch.

  - Vi hade tänkt att ha en internmatch, som det så ambitiöst heter, för att det fanns ett antal spelare som vi kände kunde behöva 90 minuter ren fotboll. Men tre av dem var de tre jag nämnde (Toivonen, Durmaz och Olsen) och de är inte närvarande. Vi kände att vi var lite kort om folk. Vi hade kontakt med de allsvenska Stockholmsklubbarna men de är också igång med veckomatcher och ganska snabbt ställde vi in internmatchen.

  - Fotbollsmässigt kommer de här dagarna inte att innehålla något taktiskt. Vi träffas och gör också diverse icke-fotbollsaktiviteter, säger Janne Andersson.

  Säljer bra inför VM

  Landslagsledningen har inte lämnat något åt slumpen i VM-planeringen.

  - Det finns en fram till den 17 juli (två dagar efter VM-finalen), inte i detalj med klockslag, men med ramar. Inget konstigt med det. Är man med i något vill man vidare, säger förbundskaptenen.

  - Jag lägger inget fokus på det (planeringen), men det vore tråkigt om vi gick vidare i VM och inte hade något hotell att bo på.

  Landslaget är hett inför VM. Till landskampen mot Danmark på Friends den 2 juni är drygt 35 000 biljetter sålda. Till VM-genrepet mot Peru på Ullevi den 9 juni är cirka 26 000 sålda.