Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

Andersson: "Det snurrar i huvudet"

ANNONS
|

Martin Olsson eller Ludwig Augustinsson som vänsterback? Central mittfältare bredvid Albin Ekdal? Vem spelar till höger på mittfältet? Tre frågor som ställs runt om i landet. En tar beslutet. Förbundskaptenen Janne Andersson.

Men även han brottas med frågeställningarna kring vilken elva som just nu – i fredagskvällens VM-kval mot Frankrike på Friends – är den optimala.

Den här gången tillstår han att det är knepigare än vanligt, men det tynger honom inte det minsta.

- Jag beklagar mig aldrig när jag måste ta ut ett lag. Man pratar om att det är angenäma problem när man har spelare som kanske är tillräckligt bra, men som inte får vara med. Jag brukar säga att det inte alls är angenäma problem. Det är inte roligt att tala om för en spelare att han inte får vara med fast han är tillräckligt bra för att vara med. Men det är mitt jobb, det jag får lön för.

ANNONS

"Snurrar i huvudet"

- Det är svårt i vissa positioner, det kan jag säga. Det är väldigt jämnt och det är i grunden bara positivt. Det är klart att det snurrar i huvudet och man värderar saker och ting på träningarna. Man kan konstatera att det är många som har presterat bra. Många visade mot Vitryssland och Portugal att de klarade matchspelet.

- Det kan inte vara lätt att gissa laget. Idén är att jag går runt, vi snurrar i alla positioner. Dels kan det hända grejer, dels vill jag att alla ska känna att de är med. Åker vi på en skada så har jag tränat någon annan i den positionen. Det är fullt medvetet av mig.

- Alla ska verkligen vara med hela vägen fram och känna sig delaktiga, säger Andersson.

ANNONS

Hittat en struktur

Efter alla år som klubblagstränare har han ett arbetssätt som var lätt att applicera även som förbundskapten. Inför sin tionde landskamp avviker han inte från den linjen.

- Vi har hittat en struktur i samlingarna. Dagen innan match går, som den här där Tom Prahl scoutat Frankrike, han tillsammans med Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) igenom hur Frankrike spelar för spelarna. På kvällen har jag matchgenomgång där jag pratar om hur vi ska agera. I samband med det ger jag spelarna laget. Mitt grundresonemang är att jag tycker att det är viktigt att man som spelare ska gå och lägga sig och sova natten innan match och veta att man ska spela.

Får vara besvikna

- Samtidigt är det viktigt de som inte ska spela får chansen att bli besvikna. Då kan de vara besvikna på mig, sova på det men på morgonen vill jag att de kommer och stöttar kompisarna och tillför energi. Tar jag ut elvan senare, tycker jag att det är ett mycket sämre alternativ.

ANNONS

Lagkaptenen Andreas Granqvist håller med.

- Här i landslaget tycker jag att det rätt så skönt att få beskedet kvällen innan.

Och vilka spelar mot Frankrike? På torsdagens presskonferens visste Granqvist lika lite som någon annan hur Andersson tänkte.

- Vi har inte sett på träningarna ännu vilka som ska spela. Han har mixat ganska bra och lurar oss ganska friskt där ute.

TT

Fakta: Anderssons facit som förbundskapten

För snart ett år sedan tillträdde Janne Andersson som ny förbundskapten efter Erik Hamrén. Det här är hans facit inför VM-kvalet mot Frankrike, hans tionde landskamp:

Sverige–Nederländerna 1–1 (VM-kval).

Luxemburg–Sverige 0–1 (VM-kval).

Sverige–Bulgarien 3–0 (VM-kval).

Frankrike–Sverige 2–1 (VM-kval).

Ungern–Sverige 0–2.

Sverige–Elfenbenskusten 1–2.

Sverige–Slovakien 6–0.

Sverige–Vitryssland 4–0 (VM-kval).

Portugal–Sverige 2–3.

ANNONS