Amatörens osannolika lopp – slog eliten i sitt första maraton

ANNONS
|

När Josh Griffiths satt på tunnelbanan på väg till sitt första maraton i karriären hade 23-åringen en liten förhoppning om att hans tid skulle räcka för att kvalificera sig för Wales lag iSamväldesspelen (Commonwealth Games), det skulle bli aningen bättre än så.

– Jag hade inte riktigt förstått vad jag gjort förrän jag korsade mållinjen, berättar han efter sitt livs lopp.

"Håller fortfarande på att sjunka in"

Med tiden två timmar, 14 minuter och 49 sekunder slog amatören, som tävlar för Swansea Harriers, samtliga brittiska elitlöpare och tiden säkrade honom en plats på VM i London i augusti.

– Att jag kvalificerat mig för VM håller fortfarande på att sjunka in. Jag hade hoppats att jag skulle komma under två timmar och 16 minuter men visste samtidigt att det var lite väl optimistiskt eftersom det var mitt första maraton, säger han enligt The Independent.

ANNONS

Tränar på egen hand

23-åringen, som inte har någon tränare och sköter all sin träning själv,studerar till vardags idrottsledarskap vid universitetet i Cardiff.

LÄS OCKSÅ:Gör comeback efter dödshoten: "Fortsätter följa mina drömmar

Men nu har han annat än studierna att tänka på fram till sommaren, med ett VM som väntar runt hörnet.

– Vi får ha en plan och träna för det. Det var inte alls på min radar men det är inte något man kan tacka nej till och jag ser verkligen fram emot det.

På herrsidan vannDaniel Wanjiru från Kenya, runt tio minuter före Griffiths i mål. Det blev kenyansk seger öven på damsidan. 35-årige Mary Keitany var först i målpå tiden två timmar, 17 minuter och en sekund, vilket är den näst snabbaste tiden genom tiderna för damer.

ANNONS