Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jenny Alm blev stor matchhjälte när Sverige vann den viktiga EM-matchen mot Serbien med 22–21.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alm avgjorde sekunddrama: "Viktigaste målet"

Ett nytt sekunddrama i Nantes – men denna gång vann Sverige. Med fem sekunder kvar skickade Jenny Alm in segermålet mot Serbien och nu kan Blågult gå vidare med två poäng till nästa runda av handbolls-EM.

Det var fem sekunder kvar när Jenny Alm hoppade upp i luften på sin vänsternioposition och skickade in det blågula segermålet mot Serbien i Hall XXL i franska Nantes. Ett mål som betydde 22–21 till Sverige och de två första poängen i handbolls-EM.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Två poäng – det är bara så viktigt och så skönt, säger Jenny Alm.

"Hon hade matchen"

Sverige hade gjort ett liknande anfall innan och spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén lade upp samma system igen för att nå en seger.

– Vår plan var att om de låg nere (med försvaret) skulle jag bara skjuta och annars spela med Anna (Lagerquist, på linjen). Nu stod de nere så det var bara skönt att se att den gick in, säger Alm.

Bella Gulldén:

– Vissa kanske tänkte att vi skulle gå ut på sju mot sex (ta ut målvakten), men jag tyckte ändå att hon (Alm) hade matchen. Systemet innan var bra också. Varför inte köra på henne? Och ja, det gick ju bra, säger Gulldén med ett skratt.

Förbundskaptenen Henrik Signell var imponerad över Alms aktion.

– Vi hade förväntat oss en lite annan situation (inspel till linjen). I stället uppstod det ett skottläge och det är inte lätt kan jag säga, att koppla om till ett skott i en sådan situation, säger Henrik Signell.

Offensivt måste någon utespelare kliva fram för att göra segermål, men chansen att bli hjälte skapade framför allt målvakten Filippa Idéhn. Redan i slutet av första halvlek (underläge 11–13) hade 28-åringen börjat hitta rätt mellan stolparna och i den andra akten fullständigt dominerade Idéhn med nio räddningar på 18 skott.

– Filippa tar ju nästan allt i andra halvlek. Hon tar ju både kontringslägen och linjelägen och allting. Då blir det kanske att man vågar lite mer i försvaret när hon tar de där fria lägena, säger Jenny Alm.

"Sett mörkt ut"

I EM-premiären var det Danmark som avgjorde (30-29) med fem sekunder kvar att spela. Nu fick Sverige gå segrande ur ett sekunddrama.

– Det var väl tur att vi hade marginalerna på vår sida den här gången, säger Bella Gulldén.

Segern gör att Sverige nu har chansen att få med sig två poäng till huvudrundan av EM. De tre främsta i fyrlagsgruppen går dit och tar med sig inbördes poäng. På tisdag väntar Polen i avslutningen.

– Det är jätteskönt. Vi måste fortfarande vinna mot Polen för att inte förlita oss på Danmark. Det hade ju sett mörkt ut om vi hade gått vidare med noll poäng. En väldigt, väldigt viktig seger, säger Bella Gulldén.

Även vid förlust mot Polen kan Sverige gå vidare med två poäng. Då får inte förlusten bli större än tre mål samtidigt som Danmark måste slå Serbien.