Både unga och gamla badar i Volga vid sandstränderna mitt inne i miljonstaden Samara i södra Ryssland.
Både unga och gamla badar i Volga vid sandstränderna mitt inne i miljonstaden Samara i södra Ryssland.

Allt hetare i Samara

En rejäl sommarvärme i Samara ökar stadigt i hetta inför VM-kvarten mellan Sverige och England. Fast än är det glest med både gul- och vitskjortor bland badgästerna i miljonstaden vid Volga.

ANNONS
|

I eftermiddagshettan ger centrala Samara ett närmast sömnigt intryck, mycket beroende på stillheten av att halva centrum har spärrats av för biltrafik under fotbolls-VM.

De flesta som rör sig tycks vara på väg nerför backarna mot Volga och strandpromenaden. Här badas det av både stora och små. Och åtminstone än så länge är det mest stadsborna själva som är här.

En fotbollsturist i gul tröja visar sig vara från Mauritius. Och han håller inte på Sverige.

- I vårt land ser vi mycket på engelsk fotboll, så det är rena gåvan för oss att vi nu får se England, säger Gov Naidu, som reser runt med bror och son på fotbolls-VM.

ANNONS

- Vi har varit i Kazan och Rostov och nu Samara. Så här långt har det varit fantastiskt.

Kornbod vid flod

Samara ligger där Volga gör en rejäl krök fram och tillbaka åt öster och staden har varit ett handelscentrum i urminnes tider. På 1800-talet var Samara rena kornboden, som bas för en stor del av den ryska veteproduktionen.

Under Sovjettiden fick man sedan heta Kujbysjev, efter en av de kommunistiska revolutionärerna. Som så många andra städer har man sedan dess tagit tillbaka sitt gamla namn, men utan att ändra alla de gator och torg som också har uppkallats efter Sovjetunionens hjältar och ideal.

Här går fortfarande Kommunistgatan och Komsomolgatan och Rödaarmégatan och Lenin-avenyn. Otaliga skyltar på husväggarna berättar om platser som Sovjetledare har besökt eller vistats i.

Engelska fans

Lördagens kvartsfinal mellan Sverige och England är den sista VM-matchen som spelas i Samara. Under torsdagseftermiddagen börjar allt fler engelska röster höras nere vid Volga. I takt med VM-framgångarna har intresset ökat bland de engelska fansen.

- Jag tror nog att vi blir 4000 till 5000, gissar Dan från Gillingham vid ett glasstånd.

ANNONS

- Ingen hade ju några förväntningar alls från början. Inte sedan vi förlorade mot Island (i EM 2016). Men nu tror alla att vi vinner hela VM, skrattar kompisen Chris från Chesterfield.

Duscha tillsammans!

Värmen i Samara förutspås ligga kring 28 grader på matchdagen. Samtidigt har myndigheterna uppmanat de boende att på en och samma gång hushålla med vattnet – och vara välkomnande.

"Spara vatten – duscha i par!" meddelades från det kommunala vattenbolaget Samkomsys häromdagen.

Beskedet spreds dock så snabbt att kommunen lika snabbt har tvingats gå ut med en förklaring om att man faktiskt mest hade skämtat. I nuläget råder ingen vattenbrist.

"Budskapet var mest till för att mana till en ansvarsfull vattenkonsumtion", hälsar kommunen.

Samara, TT:s utsände

Fakta: Samara

Läge: I sydöstra delen av europeiska Ryssland, norr om Svarta havet, vid floden Volga.

Folkmängd: 1,2 miljoner (Rysslands sjätte största stad).

Arena: Samara Arena (45 000 platser), invigd 2018. Döps om till Kosmos Arena efter VM.

Hemmaklubb: Sovjets Vingar (Krylja Sovjetov), med en tredjeplats 2004 som bäst i ryska ligan. Slutade i år tvåa i näst högsta serien och återvänder därför till eliten nästa år.

Matcher i VM (svensk tid):

  1. 17 juni, 14.00, grupp E: Costa Rica-Serbien 0–1
  2. 21 juni, 14.00, grupp C: Danmark-Australien 1–1
  3. 25 juni, 16.00, grupp A: Uruguay-Ryssland 3–0
  4. 28 juni, 16.00, grupp H: Senegal-Colombia 0–1
  5. 2 juli, 16.00, åttondelsfinal: Brasilien–Mexiko 2–0
  6. 7 juli, 16.00, kvartsfinal: Sverige–England

Fakta: Fem saker att göra i Samara

1) Ta ett dopp i Volga, vid den långa sandstranden centralt i staden. Badvakter finns på plats större delen av dagen.

2) Ta ett glas Zjiguljovskoje, den lokala ölen som bland annat kan köpas på fat direkt från fabriken i Uljanov-backen.

3) Ta en titt på Stalins bunker, tilltänkt för den sovjetiska statsledningen under andra världskriget, om Moskva skulle ha fallit i tyska händer. Ligger inne på en bakgård på Frunze-gatan.

4) Flanera i centrum och beundra de uppsnyggade gamla husen på Leningrad-gatan och Kujbysjev-gatan – och sucka sedan tungt över förfallet bland andra gamla hus på sidogator som ingen tycks bry sig om.

5) Se på fotboll – på lördag klockan 18 (lokal tid) är det avspark på nybyggda Samara Arena, långt långt upp i den norra delen av staden.

ANNONS