Elias Pettersson sätter det avgörande 4–3-målet mot Ottawa.

Allstaruttagen Petterssons första hattrick

Elias Pettersson gjorde sitt första hattrick i NHL och satte det avgörande 4–3-målet när hans Vancouver slog Ottawa efter förlängning. 20-åringen är dessutom uttagen till säsongens allstarmatch.

|

Tre svenskar är uttagna till NHL:s allstarmatch: Elias Pettersson, Erik Karlsson och Henrik Lundqvist. Dessutom kan Gabriel Landeskog, Filip Forsberg, Nicklas Bäckström och Oliver Ekman-Larsson eventuellt få en plats genom att fans röstar in dem.

Men det är lätt att se vilken NHL-svensk som är hetast just nu.

"Allt är möjligt"

Vancouvers Elias Pettersson har haft en strålande start på sin första säsong i Nordamerika, och mot Ottawa nådde han en ny milstolpe genom att göra sitt första hattrick i NHL. Med 42 poäng (22 mål, 20 assist) toppar han poängligan bland rookies.

- Om man jobbar hårt och tror på något så tror jag att allt är möjligt. Det här har alltid varit min dröm, det jag har jobbat för när jag växte upp och nu är jag här och lever min dröm och spelar i Vancouver, säger han efter matchen, och nämner att han hade en Vancouver-tröja redan när han var fem år gammal.

Pettersson utsågs också till månadens nykomling för december, då han gjorde sex mål och elva assist på 14 matcher. Det var andra gången den här säsongen han hedras med utmärkelsen.

Mot Ottawa kom hans första mål efter drygt 15 minuter av andra perioden då han tog matchen till 2–1, efter assist från Alexander Edler och Brock Boeser.

I tredje perioden kom hans mål efter fem minuter: ett stenhårt direktskott i bortre krysset efter ännu en assist från Edler.

Ottawa tog matchen till förlängningen med kvittering till 3–3 med bara 50 sekunder kvar av ordinarie matchtid, men Elias Pettersson hade ett ess kvar att spela ut.

Efter 1.38 av förlängningen snärtade han upp sitt 22:a mål för säsongen och gav bonuspoängen till Vancouver.

Matchens bästa

Pettersson är nöjd med sin egen insats men tycker inte att matchen borde ha gått till förlängning.

- Vi hade en 3–1-ledning. Vi måste prata om det och titta på video och se vad vi kan göra bättre. Vi måste stänga till när vi har en tvåmålsledning, säger han till reportrar efter matchen.

Petterson och Edler utsågs till två av matchens bästa spelare, tillsammans med ännu en svensk, Ottawas målvakt Marcus Högberg, som räddade 41 av 45 skott på mål i sin tredje NHL-match i karriären. Han kallades upp från farmarlaget Belleville precis före nyår.

- Vi kan inte räkna med att vinna då vi får 45 skott emot oss. Vår målvakt var verkligen den enda som gjorde att vi hade en chans i kväll. Den här killen har spelat bra i sina tre första matcher i NHL, berömmer Högbergs lagkamrat Mark Stone.

I Vancouver stod Jacob Markström för 30 räddningar.