Sara Algotsson Ostholt jublar efter framgången i dressyren med Wega. Men nu är VM över sedan stoet visat allt för höga blodvärden.
Sara Algotsson Ostholt jublar efter framgången i dressyren med Wega. Men nu är VM över sedan stoet visat allt för höga blodvärden.

Algotsson: "Hästens hälsa går alltid först"

VM är över för Sara Algotsson Ostholt och Wega. Ekipaget strök sig från dagens terrängritt sedan det 17-åriga stoet visat onormala blodvärden.

ANNONS
|

Algotsson Ostholt var överlycklig efter femteplatsen i dressyrmomentet i Mill Spring och tackade med tårar i ögonen Wega för framgången.

För sex år sedan tog de tillsammans OS-silvret i London.

I VM-debuten överraskade de alla med att slå sig in i toppen i dressyren och gav sig själva ett utmärkt läge inför terrängritten och måndagens avslutande banhoppning.

- Med en så fin dressyr igår hade det så klart varit intressant att prova den här terrängen, säger Algotsson Ostholt.

ANNONS

Men det som började så roligt fick ett plötsligt, trist slut. Inför dressyrmoment togs rutinmässiga blodprov på hästarna. Wegas visade sig vara höga. Nya prov togs senare under kvällen – och tillståndet hade inte blivit bättre.

Hästens hälsa viktigast

- Wega går alltid först. Jag har sagt hela året att hennes hälsa står i centrum. Så måste det vara och jag vill inte riskera henne på något sätt. När blodvärdena hade blivit sämre igen var det för stor risk att utsätta henne för terrängen.

Stoet hade en jobbig resa till USA och trivdes heller inte i den obligatoriska karantänen.

- Hon drack väldigt dåligt både på flyget och i karantänen. Dricker hästarna dåligt kan man ge dem vätska via dropp, men det fick vi inte göra. De som jobbade för oss i karantänen försökte göra vad de kunde, men hon drack väldigt dåligt.

ANNONS

- Jag tycket det är väldigt konstigt att man inte får hjälpa hästarna i karantänen. De borde alltid vara i centrum.

- Det är klart att jag är väldigt besviken, men Wega är Wega för mig och inte bara en maskin som jag sätter mig på och tutar och kör.

Riskerade korsförlamning

Enligt landslagsveterinären Lisa Lidbeck riskerade Wega att drabbas av en korsförlamning om hon tävlade.

- Jag är nästan till hundra procent säker på det. Musklerna mår inte riktigt bra med värmen och karantänen. Det är svårt att få hästarna att få i sig tillräckligt med salt även om vi gjort allt vad vi kan. Tyvärr var Wegas muskelvärden inte så bra som vi hade hoppats inför en tuff terräng, säger Lidbeck till TT.

ANNONS

Tillsammans med Sara Algotsson Ostholt och förbundskaptenen Fredrik Bergendorff togs beslutet att stryka Wega.

- Det känns jobbigt, men det känns rätt. Jag säger tack och hej för mig för denna gång och försöker i stället stötta mina lagkamrater så mycket som möjligt. Jag går ut på banan i en ny roll som spion och ser om vi behöver ändra någon plan, säger hon.

Algotsson Ostholt och Wega skulle ha ridit terrängen i White Oak sent i kväll, svensk tid. Övriga svenska ekipage startar.

Hålltider:

17.39: Niklas Lindbäck/Focus Filiocus

18.42 Anna Freskgård/Box Quite

20.00: Louise Svensson Jähde/Waikiki

21.03: Ludwig Svennerstål/Stinger.

TT:s utsände, Mill Spring, USA

ANNONS