97-åringen som gick ut i skogen och tog VM-guld

ANNONS
|

Att bli 97 år är få förunnat. Att vara frisk och pigg vid samma ålder är ännu ovanligare. Att ta VM-guld borde vara omöjligt. Men Rune Haraldsson från Norrköping bevisade motsatsen när sprinten i veteran-VM avgjordes i Göteborg.

– När tävlingen skulle gå i Göteborg kunde jag inte låta bli att vara med. Det är lite tråkigt att jag inte har några kompisar kvar att tävla mot, säger Rune Haraldsson som var ende anmäld i H95.

Rune Haraldsson föddes den 17 juni 1918. Sedan dess har två världskrig hunnit sluta, människan har landat på månen, mobiltelefonen har tagit över våra liv och världskartan har ritats om flera gånger. Orienteringslegendaren, som kör BMW till varje tävling och bor i husvagn, var i fjol på veteran-VM i Brasilien. Han kom till Göteborg för att försvara sitt guld därifrån. Det gjorde han också, med tiden 37.46.

ANNONS

– Jag missade någon minut. Det är lätt att trassla bort sig när alla kåkarna ser likadana ut, säger han.

Veteranernas VM, som pågår fram till lördag, lockade närmare 4 000 orienterare över 35 år. Enligt veteranernas veteran Rune Haraldsson är tävlingens deltagare fina, om än rynkiga, ansikten utåt för sporten han älskar.

– De här spänstiga gubbarna och gummorna är levande reklampelare för orienteringen. Det är en unik sport för man måste ha kondition i både benen och huvudet, säger han.

Efter han passerade mållinjen kom medtävlare i yngre klasser fram och ville hälsa.

– Can I touch the legend, frågar någon.

– Kan jag ta en bild med dig, undrar en annan.

Med ett tiotal veteran-VM-medaljer och 80 år som orienterare bakom sig får Rune Haraldsson mycket uppskattning från orienteringsvärlden. Nästa år går VM i Australien men då får mästerskapet klara sig utan sin äldste stjärna.

– Det här var the grand finale. Det var närheten till Göteborg som gjorde att jag var med, annars är det för långt att resa till VM, säger han.

Så du kommer inte vara med när du fyller 100?

– Jag kanske lufsar runt i skogen utan nummerlapp. Nej, då sitter jag nog på en molntapp och tittar på.

ANNONS

ANNONS