Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

4,4 miljarder till lagläkaren Larry Nassars offer

Larry Nassar, förre läkaren för USA:s gymnastiklandslag, dömdes för att ha begått sexuellt övergrepp mot omkring 300 kvinnor.
Nu berättar flera amerikanska medier att motsvarande 4,4 miljarder kronor ska betalas ut i skadestånd till offren.

Det har varit en av de mest uppmärksammade rättsfallen i USA. Allt uppdagades i vintras när flera amerikanska gymnastikstjärnor, så som OS-mästarinnorna Simone Biles och McKayla Maroney, gick ut och vittnade om övergrepp från när Larry Nassar var lagläkare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Maroney ska dessutom slagit larm om ett övergrepp kvällen före när hon satt i en bil med en tränare och flera andra 2011. Tränaren valde dock att inte agera.

I januari 2018 dömdes 54-årige Larry Nassar till mellan 40 och 175 års fängelse för sexuellt utnyttjande.

Dessutom har han dömts till ett 60-årigt straff för barnpornografibrott.

– Det är en ära för mig att döma dig eftersom du aldrig någonsin igen förtjänar att befinna dig utanför ett fängelse. Var du än rör dig drabbas de mest sårbara av din skada, sa domaren Rosemarie Aquilina i rättssalen.

4,4 miljarder i skadestånd

Nu skriver flera amerikanska medier, bland annat USA Today, att ett skadestånd på 500 miljoner dollar (motsvarande 4,4 miljarder kronor) ska betalas ut till offren.

Något som ska betalas ut av Michigan State University där Larry Nassar var verksam.

– Denna historiska överenskommelse gick igenom tack vare mer än 300 kvinnor och tjejer som hade modet att stå upp och vägra bli tystade, säger John Manly som är företräder flera av offren.

Michigan State University gick även ut i ett offentligt uttalande kring vad som hänt.

– Vi beklagar verkligen vad offren och deras familjer har behövt att gå igenom och vi beundrar det modet som krävts för att de ska våga berätta om sina upplevelser. Det kommer behövas en förändring på vår campus och i vårat samhälle för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp och hur man motverkar dem.

Pappan gick till attack

En uppmärksammad händelse under rättegångarna var när Randall Margraves, pappa till tre av Nassars offer, bad om att få några minuter ensam med lagläkaren.

LÄS MER: Pappan gick till attack mot dömde Larry Nassar

När han nekades detta försökte han istället gå till attack, men stoppades av tre vakter och brottades ned till marken samtidigt som han ropade "jag vill ta den där jäveln.

Mest läst