Alexander Legkov är en av de ryska idrottsmän som påstås ha varit dopade under OS i Sotji. Arkivbild.
Alexander Legkov är en av de ryska idrottsmän som påstås ha varit dopade under OS i Sotji. Arkivbild.

"15 ryska medaljörer dopade i Sotji"

Enligt Grigorij Rodtjenkov – förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva – ska minst 15 ryska medaljörer ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför OS i Sotji 2014. Bland de utpekade finns OS-guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov.

ANNONS
|

Den förre laboratoriechefen bor numera i Los Angeles. För New York Times berättar han hur han själv utvecklade ett medel bestående av tre förbjudna substanser, att urinprov som lämnats i samband med tävlingarna byttes ut mot prov som idrottsutövarna lämnat in flera månader tidigare.

– Folk firade de olympiska mästarna, medan vi satt och bytte ut deras urin, säger Grigorij Rodtjenkov.

Enligt Grigorij Rodtjenkov fanns OS-guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov bland de som använde dopning, liksom guldmedaljörer i bob och skeleton samt hela damlaget i ishockey.

I slutet av spelen hade Rodtjenkov gjort sig av med över hundra urinprov och ingen av de ryska atleterna hade påkommits.

ANNONS

– All atleter är som småbarn, de sätter i sig allt du ger de, säger Rodtjenkov till New York Times

När New York Times tagit del av informationen från Grigorij Rodtjenkov valde man att kontakta Vitaly Mutko, Rysslands idrottsminister, för en kommentar. Men någon sådan fick man aldrig, i stället släpptes ett uttalande till medierna som menade att avslöjandena var en "fortsättning av informationsattacker på den ryska sporten"

När den internationella antidopningsbyrån Wada började nysta upp den ryska dopningshärvan pekades Grigorij Rodtjenkov ut som en av förgrundsfigurerna i ett statligt dopningsprogram som pågått i ett årtionde.

Uppgifterna om dopingen framkom under intervjuer med Grigorij Rodtjenkov som hölls löpande under tre dagars tid. Den informationen har inte kunnat bekräftas från annat håll, dock stämmer de överens med rapporter som Wada publicerade i fjol.

– Vi var fullt utrustade, kunniga, erfarna, och perfekt förberedda för Sochi som aldrigförut. Det var som att jobba som en schweizisk klocka, säger Rodtjenkov till New York Times.

Sedan dess har två kollegor till gått bort i oförklarliga dödsfall, bara veckor isär. Båda var antidopingansvariga, och en av dem sade upp sig en kort tid efter att Rodtjenkov flydde landet.

Enligt honom ska det Ryska idrottsdepartementet aktivt ha handlett dopingen. Hela det halvåret som föregick OS i Sotji ska Rodtjenkov ha haft möten med Yuri Nagornykh, idrottsministerns ombud, veckovis.

ANNONS

De svenska skidåkarnas förbundskapten Rikard Grip suckar uppgivet när han hör uppgifterna.

– Man blir besviken. Jag tänker på alla de som lägger ner själ och hjärta och all sin tid för att prestera och som sedan stöter på motståndare som använder sig av otillåtna medel, säger han till TT.

– Om uppgifterna stämmer är det tråkigaste av allt att verksamheten var så systematisk. Det är verkligen beklämmande.

Förutom skidåkare pekar Rodtjenkov ut guldmedaljörer i bob och skeleton samt hela damlaget i ishockey.

Från ryskt håll tillbakavisas uppgifterna. Enligt nyhetsbyrån Tass kallar den ryske idrottsministern Vitalij Mutko anklagelserna för "nonsens".

– Det här är fantastiska idrottsutövare. Anklagelserna är nonsens och grundlösa. Vi ska studera artikeln och se vilka åtgärder vi kan vidta, säger Vitalij Mutko.

Den internationella olympiska kommittén reagerade också på de nya uppgifterna.

"Det är mycket allvarliga påståenden och vi uppmanar Wada att omedelbart inleda nya undersökningar, sade en talesman för IOK.

I uttalandet från IOK slogs också fast att dopningslaboratoriet i Sotji hade 15-20 internationella experter från tio olika Wada-laboratorier på plats och att ett oberoende team övervakade all antidopningsverksamhet.

Avslöjandet väcker stora frågetecken kring idrotten i Ryssland, och särskilt kring det kommande världsmästerskapet i fotboll som kommer att hållas 2018.

ANNONS
ANNONS