En otajmad förkylning ska inte stoppa Anita Östlund i OS.
En otajmad förkylning ska inte stoppa Anita Östlund i OS.

Östlund trygg med avgörande kombinationen

Hon måste behålla lugnet och se till att få en bra första landning. Då sitter trippel-trippel-kombinationen i Sydkorea-OS.

ANNONS
|

Anita Östlund är förkyld. Näsan är täppt, halsen gör ont och dessutom är hon fortfarande lite jetlaggad och trött efter den långa resan till Sydkorea.

Men 17-åringen viftar snabbt bort frågorna om hur hon mår.

För henne spelar det just nu ingen roll. När drömmen om att få vara en del av ett OS är närmare än någonsin bekymrar hon sig inte över vilka symptom som visar sig.

- Det blir bra till tävlingen. Jag försöker koppla bort det. Det är väl bara vanliga förkylningssymptom, säger hon.

ANNONS

- Det betyder jättemycket att få vara här. OS har varit mitt mål sedan jag var jätteliten. I början var det bara en dröm men sedan har det utvecklats till ett mål, och det är det här jag har jobbat för under de senaste åren.

"Väldigt viktig"

Trots virusinfektionen har Östlund tränat på som vanligt under de fem dagar som hon har varit inkvarterad i OS-byn. Passen i träningshallen under tävlingsisen i Gangneung isarena har varit bra. Och då handlar det främst om hoppen, speciellt den avgörande trippel-trippel-kombinationen.

- Den betyder jättemycket, speciellt i kortprogrammet eftersom den ger väldigt mycket poäng och det blir ju mycket poäng som försvinner om man inte klarar den. Det kan kosta en finalplats. Den är väldigt viktigt, säger hon.

TT: Vad är viktigast i förberedelserna till kombinationen?

- Det är väl att jag behåller lugnet och inte stressar upp mig så mycket. Jag vet att jag kan den och jag har satt den på jättemånga tävlingar i flera år, så det är bara att hålla sig lugn och fokusera på det jag ska fokusera på, säger hon.

ANNONS

Snabb rotation

TT: Sätter du den här i OS?

- Ja, det hoppas jag. Det tror jag...

Tränaren Andrea Dohány:

- Hon har den snabba rotationen och en jättespänst, så hon snurrar snabbt och hoppar högt. Vilket gör det lättare att klara trippel-trippel-kombinationen, säger hon.

- När man inte klarar av den, och när alla andra gör det, då har man nästan ingen chans. Men det är ett av hennes starkaste hopp, och landar hon bra i första brukar hon sätta andra ganska fint.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Tidigare svenska OS-placeringar

Tolv damer har representerat Sverige i konståkning i OS sedan London 1908. Anita Östlund OS-debuterar i Sydkorea och blir därmed den 13:e.

Viktoria Helgesson, Sotji 2014, 27:e plats.

Helena Grundberg, Nagano 1998, 26:a.

Hélène Persson, Albertville 1992, ingen placering.

Lotta Falkenbäck, Calgary 1988, 21:a.

Catarina Lindgren, Sarajevo 1984, 20:e.

Anita Johansson, Sapporo 1972, 15:e.

Ann-Margreth Käck, Innsbruck 1964, 21:a.

Ally Lundström, Cortina d'Ampezzo 1956, 19:e.

Vivi-Anne Hultén, Garmisch-Partenkirchen 1936 och Lake Placid 1932, trea respektive femma.

Magda Julin, Antwerpen 1920, etta.

Svea Norén, Antwerpen 1920, tvåa.

Elna Montgomery, London 1908, fyra.

Fakta: Anita Östlund

Född: 30 januari 2001 i Odessa, Ukraina.

Bor: Gråbo.

Klubb: Landvetter KK.

Tränare: Andrea Dohány.

Främsta merit: Sexa efter korta programmet och 17:e plats totalt i EM 2018.

Aktuell: Blev uttagen av Sveriges olympiska kommitté enligt framtidskriteriet, vilket gäller idrottare som inte tidigare har gjort något OS och som bedöms kunna prestera toppresultat i nästkommande spel. På onsdag gör Östlund OS-debut.

ANNONS