Från katastrof till seger – revansch för Öberg

Hanna Öberg fick snabb revansch för det katastrofala skyttet i premiären. Ett dygn senare tog hon sin femte världscupseger – med felfritt skytte.
– Jag är så glad över hur jag klarade att studsa tillbaka, säger skidskyttestjärnan.

ANNONS
|

Det kan vända snabbt i skidskytte.

Med sju bom på 20 skott var Hanna Öberg bara 74:a, drygt sex minuter från segern och fyra och en halv minut från pallen i lördagens distanslopp över 15 kilometer.

Mindre än ett dygn senare prickade hon samtliga tio skott i sprinten över 7,5 kilometer och vann inför hemmapubliken på Östersunds skidstadion.

– Det är något som jag ser som en styrka jag har, att jag kan vända ett sämre lopp till en bra tävling dagen efter. Det är jag väldigt nöjd med, säger Hanna Öberg.

Slappnade av

Segermarginalen till tvåan Anaïs Chevalier-Bouchet, Frankrike, var 11,3 sekunder och till trean Marte Olsbu Røiseland, Norge, var det ytterligare fyra sekunder.

ANNONS

– Jag är så glad över hur jag klarade att studsa tillbaka. I går var bara en dålig dag, jag vet ju att jag är en bra skytt. Och när jag såg att skidåkningen stämde bra kunde jag slappna av lite i dag, säger Öberg och fortsätter:

– Jag vet ju att jag kan skjuta, men det var kul att få visa det också.

26-åriga Öbergs världscupseger var skidskyttestjärnans femte totalt individuellt och första på knappt ett år, sedan de två raka sprintsegrarna i Kontiolax i slutet av november och början av december förra året.

Precis som i distansloppet var Öberg snabb i spåren, med tredje bästa åktid.

– Jag tror att gårdagen blev lite extra tändvätska för att verkligen skärpa till mig i dag, så det känns bra, säger Hanna Öberg.

Utöver de bommade skotten var dock inte heller distansloppet så katastrofalt som det ser ut i resultatlistan, tycker hon.

– Jag tror aldrig att jag har varit så pass nöjd med ett så pass dåligt resultat som jag var i går, säger hon.

– Det var katastrof på skjutvallen och resultatet blev ju därefter. Men jag tog verkligen med mig de positiva delarna, att åkningen funkar och det är inga stora saker som saknas på skjutvallen.

ANNONS

Tre topp nio

Hanna Öberg var inte enda svenskan att höja sig efter lördagens många blågula bommar i distansloppet.

Lillasyster Elvira Öberg förbättrade sin 18:e-plats till en åttondeplats och blev näst bästa svenska på söndagen. Linn Persson, 73:a strax före Hanna Öberg i distansloppet, slutade nia i sprinten och såg till att tre svenska skidskyttar slutade bland de nio bästa.

– Det är i alla fall en bom för mycket och det tar lite tid på vallen i dag, då har inte jag heller råd med två bom, säger Elvira Öberg, som nu två dagar i rad varit snabbast i skidspåren.

Lördagens bästa svenska Mona Brorsson (elfte plats) slutade 18:e i sprinten och Anna Magnusson blev 20:e.

För tidigare längdstjärnan Stina Nilsson slutade sprinten med en 55:e-plats, efter fyra missade skott – varav två snuddade kanten men ändå blev bommar.

– Jag är ändå nöjd med de bitar som faktiskt stämmer. Nu har jag känt att jag har alla bitar, det gäller bara att få dem på plats samtidigt, säger hon.

Efter två klart godkända insatser återstår det att se om hon får en ny chans när världscupen fortsätter i Östersund om några dagar.

– Jag vill bara utvecklas, om det är i IBU-cupen eller om det är här i världscupen, det får tränarna bestämma och jag respekterar det beslutet, säger hon.

ANNONS

Fakta: Hanna Öbergs världscupsegrar individuellt

28 november 2021: sprint, Östersund

3 december 2020: sprint, Kontiolax

29 november 2020: sprint, Kontiolax

26 januari 2020: masstart, Pokljuka

24 mars 2019: masstart, Holmenkollen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS