Hanna Öberg. Arkivbild.
Hanna Öberg. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Öberg: OS ger extra boost på träningen

Med drygt 200 dagar kvar till vinter-OS i Peking är Hanna Öberg inne i sin mest intensiva träningsperiod, men det stundande mästerskapet ger extra motivation även de tunga dagarna.
– Det ger en extra boost, säger hon.

ANNONS

Juni är en av de tyngsta träningsmånaderna. Intensiteten och träningsvolymen trappas upp för att ge bästa möjliga resultat i vinter. För Hanna Öberg betyder det mycket styrketräning och många löpturer.

– Vi har sedan Johannes (Lukas, tränare reds.anm.) kom in jobbat mer individanpassat. Jag kör lite mer styrka än de andra, säger Hanna Öberg.

Vinter-OS i Peking i februari nästa år kan kännas långt bort, men det är alltid närvarande på ett sätt. Träningen blir lättare med ett mål.

"Extra boost"

– Jag tycker att det ger en extra boost att det är ett speciellt mästerskap, säger Hanna Öberg som är regerande OS-mästare efter sitt sensationella guld i distansloppet i Pyeonchang 2018.

ANNONS

Ett speciellt mästerskap kräver speciella förberedelser. Tävlingsarenan i OS ligger på hög höjd, något som kräver en del planering.

Skidskytteförbundet har ett samarbete med Mittuniversitetet i Östersund och från och med nu ska det vara landslagets exklusiva testanläggning. På universitetet finns en höghöjdskammare.

OS på hög höjd

– Höghöjd blir viktigt eftersom OS går på hög höjd. Det är en jättebra grej att förbundet utnyttjar det, säger Öberg.

Hon testade kammaren ett par gånger förra säsongen.

– Det var intressant, det är inte som att bo på hög höjd men man känner lite hur det är.

Nu väntar flera månader av förberedelser innan den riktiga formen ska vara på plats, men Hanna Öberg är beredd på det tunga jobbet.

– Vi hade ju lite semester i april i alla fall.

Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995.

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira (också landslagsåkare).

Främsta meriter: VM 2021: Silver i distans, brons i mixedstafett, brons i singelmixedstafett. VM 2020: Brons i masstart. VM 2019: Guld i distans, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafett. OS 2018: Guld i distans och silver i damernas stafett. Totalt tre individuella segrar i världscupen och ytterligare nio individuella pallplatser.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS