Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Öberg: "Jo, det var väl en bragd"

Landslagskollegorna är eniga: Ge Hanna Öberg Bragdguldet. Själv är hon ödmjuk och talar om att hon uppnått ett av sina mål – att beröra andra.

ANNONS
|

22-åringens OS-guld i Sydkorea, hennes leende och uppriktiga glädje gick rakt in i svenska folkets hjärtan. Få pratade om skidskyttarna inför OS – många har dem som starkaste minne efteråt.

– Man har ju förstått det efteråt. Folk har ju berättat för en hur det var under den tiden hemma och att det var väldigt speciellt, säger Öberg.

– Det är egentligen det man vill göra med sitt idrottande. Att kunna beröra. Jag har själv när jag var liten kollat på idrott och tyckt att det varit superhäftigt… och levt mig in och känt att jag vill också vill göra det där. Och om jag nu kan vara den som gör det där för någon annan, det känns jättehäftigt.

ANNONS

Blivit en förebild

Hon berättar att hon under sina ungdomsår sett upp till såväl Helena Ekholm, Carolina Klüft och Charlotte Kalla. Och att hon nu själv blivit en som de yngre ser upp till är stort.

– Det är det roligaste, när det är barn som har sett en och ser upp till en, det är jättehäftigt.

Det blev en snackis när Öberg, som tog OS-guld i distans och ledde Sverige till ett silver i OS-stafetten, inte fanns bland kandidaterna för årets kvinnliga idrottare. Men hon finns garanterat med i diskussionerna kring Svenska Dagbladets bragdguld som delas ut på tisdagen.

– Det är superhäftigt, att jag kanske är en av kandidaterna. Alla sådana här större priser är superhäftiga och det är sådant som jag har kollat på och sett upp till de som fått dem när jag var liten. Så bara att vara i spekulationerna känns jättehäftigt.

Såg Duplantis hopp

Och att det var en bragd, det håller Hanna Öbergs landslagskamrater med om.

– Att ta första pallplatsen på OS och göra det med fyra nollor, det är helt respektlöst. Det är en bragd, helt klart, säger Peppe Femling.

– Den tävlingen hon gjorde var den bästa åkningen hon någonsin hade gjort, det bästa skyttet hon någonsin hade gjort och att få ihop det till ett OS-guld – i mina ögon är det en bragd, säger Mona Brorsson.

ANNONS

Vid sidan av Öberg snackas det även om stavhopparen Armand Duplantis, som vann EM-guld med svenska rekordet på 6,05 meter i Berlin i somras.

– Han är en megatalang verkligen, det var också jättehäftigt. Han är verkligen jätteduktig, säger Hanna Öberg som såg tävlingen på tv.

Fakta: Fler kandidater till Bragdguldet

Armand Duplantis, stavhopp

Bara en person har hoppat högre utomhus, och det är Sergej Bubka vars notering på 6,14 länge ansetts omöjligt att slå. Men när en då 18-årig pojkspoling slår sitt personliga rekord tre gånger om och dessutom noterar svenskt rekord när han hoppar 6,05 och tar EM-guld – då började vi drömma om nya höjder.

Herrlandslaget, fotboll

Bara att slå ut Italien i playoff och säkra VM-platsen var en bragd. Väl på plats i Ryssland fortsatte Sverige, lett av den majestätiske Andreas Granqvist, att överraska. Kvartsfinalplatsen mot England var herrlandslagets bästa mästerskapsinsats sedan VM-bronset 1994. I höst fortsatte framgångarna med gruppseger och uppflyttning i Nations League.

Charlotte Kalla, skidor

Det går inte att inleda ett vinter-OS på ett bättre sätt än vad Charlotte Kalla gjorde. I den allra första medaljtävlingen i Pyeongchang ryckte Kalla ifrån favoriten Marit Bjørgen, och höll det hela vägen in i mål. Att hon sedan följde upp det med tre silver på 10 km fristil, stafetten och sprintstafetten befäste Kalla som den stora svenska stjärnan i ett vinterspel.

Herrstafettlaget, skidskytte

Visst pratades det om medalj, men få om ens någon trodde på svensk seger. Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson skickade ut Fredrik Lindström i guldläge på sista sträckan. Den svenske veteranen avgjorde duellen mot norrmannen Emil Hegle Svendsen på sista skjutningen.

Pernilla Lindberg, golf

Fram till i våras hade Lindberg spelat 249 proffstävlingar utan att vinna. Därför var det en jätteskräll när hon i april tog hem ANA Inspiration i Kalifornien, årets första major. Detta efter ett utdraget drama över åtta särspelshål mot sydkoreanska superstjärnan In-Bee Park.

ANNONS