Äntligen seger för Johansson Norgren

Efter tre andraplatser vann Britta Johansson Norgren äntligen Vasaloppet. Men hon fick kämpa förtvivlat för att hålla undan den jagande norskan Astrid Øyre Slind.

ANNONS
|

Britta Johansson Norgren har de senaste åren starkt bidragit till att föra upp damernas långloppsåkning till en ny nivå.

Hon var exempelvis först av damerna att endast staka på blanka skidor. Hon har vunnit det mesta inom långsloppscirkusen, men aldrig Vasaloppet, där hon varit tvåa tre gånger.

I fjol var det riktigt nära. Hon ledde länge klart, men tröttnade och blev sedan trängd på upploppet av en manlig åkare. Då var den störste konkurrenten Kristina Smutna, Tjeckien, i kapp och åkte förbi.

- Många har under åren kommit till mig och frågat när jag skulle vinna Vasaloppet. Det har naturligtvis påverkat mig, erkänner Britta Johansson Norgren.

ANNONS

Smutna bröt

På söndagen gav hon klart besked. Britta Johansson Norgren var tillbaka som vinnare, fast efter dramatik.

Hon öppnade loppet i ett högt tempo. När rivalen Kristina Smutna fick bryta var det bara norskan Astrid Øyre Slind som hängde på.

Efter halva loppet fick Britta Johansson Norgren chansen hon väntat på.

- Jag ville ligga långt framme i den herrklunga vi åkte i för att hänga på när det skedde en farthöjning. Då låg Astrid Øyre Slind låg längre bak i klungan och jag fick en lucka, berättar Britta Johansson Norgren.

I Hökberg ledde hon med 2,31 minuter och såg ut att gå mot en säker seger. Tolv kilometer senare, vid Eldris, hade avståndet krympt till 1,41. Britta Johansson Norgren var riktigt trött och det såg att bli en upprepning av fjolåret då guldet på samma sätt blev till silver.

- Jag hörde att hon tog in på mig och ett tag var jag både så trött och orolig. Då hade jag bara fokus på att hålla ryggarna på de herråkare som låg framför mig. Jag visste att det skulle bli avgörande eftersom sekunderna skulle fara i väg om jag tappade ryggarna och kom ensam.

ANNONS

Lycklig

Därför tog Britta Johansson Norgren stavtag för stavtag medan hon bara tittade på mannen framför henne. Hon fick hela tiden tidrapporter från ivriga ledare i Team Lager 157. Det var först sista kilometern, som hon vågade tro att segern var klar.

- Då blev jag så lycklig. Den här segern betyder så mycket för mig. Både som person och skidåkare, berättar Britta Johansson Norgren.

Trea kom Sara Lindborg, som nu noterade en av sina finaste långloppsframgångar.

Detta var också en dubbel framgång för Britta Johanson Norgren eftersom Kristina Smutna, hennes största utmanare om totalsegern i långloppscupen Ski Classics, bröt.

- Det betydde en hel del i sammanhanget. Men nu gäller det att jag fokuserar på min egen skidåkning de fyra lopp som återstår.

TT

ANNONS